film izle

115 години от създаването си отбелязва днес Институтът по лозарство и винарство в Плевен

С юбилейна научна конференция Институтът по лозарство и винарство (ИЛВ) в Плевен отбелязва 115-ата си годишнина. Двудневният научен форум „Предизвикателства, перспективи и развитие на аграрната наука в XXI век” беше открит днес в зала „Амброаз Паре” на Медицинския университет. Събитието е под патронажа на Министъра на земеделието и храните, председателя на Селскостопанска академия, Съюзa на учените в България, клон Плевен. Доклад за историята и дейността на ИЛВ представи при откриването на конференцията директорът на института професор Иван Пачев. Той подчерта, че ИЛВ – Плевен винаги е бил в центъра на изследователската работа по лозарство и винарство в страната.

„Институтът е приемник на Държавната лозаро-винарска опитна станция, създадена през 1902 година във връзка с филоксерната криза и масовото загиване на лозята в България. Регионът на Плевен е определен като подходящ заради добрите почвено-климатични условия за развитие на лозарството, богатите традиции на местното население при отглеждане на лозя и наличието на земеделско училище с най-голямата и добре обзаведена винарска изба на Балканския полуостров, както и полиграфическа база. Държавната лозаро-винарска опитна станция е първата в България научно-изследователска институция в областта на растениевъдството и петата в света. Създадена от жизнената необходимост за спасяване на лозарството у нас, станцията има определящо значение за възстановяване на българското лозарство и поставянето му на европейско ниво с въвеждане на непозната до този момент технология за производство на посадъчен материал и изграждане на новото лозарство у нас.”

В словото си професор Пачев очерта различните етапи от развитието на научната институция през годините и предизвикателствата и постиженията, които има в наши дни.

„Необходимо е да се отбележи, че 10 години след присъединяването ни към ЕС негативните тенденции в лозарството не са преодолени. Предоставените възможности за финансиране в сектора се оказаха недостатъчни, за да се осигурят необходимите производствени ефекти. Българският лозаро-винарски сектор е изправен пред предизвикателството за повишаване на своята производителност и конкурентоспособност на основа внедряване на иновативни решения, които може да даде ИЛВ.”

Професор Пачев подчерта, че положителните резултати от научната работа на института са предимно в областта на селекцията на лозата, като поддържа патента на 13 сорта винено и десертно грозде. През последните години усилията на учените са съсредоточени в създаването на нови високоустойчиви сортове, подходящи за отглеждане във всички климатични райони на страната.

Приветствие към научните работници и служителите на ИЛВ и участниците в конференцията отправи кметът на Плевен Георг Спартански. Той заяви, че като плевенчанин се гордее със 115-годишната история на института, защото това е петата научна институция в света, която се занимава с лозарство и винарство.

„115 години за един институт е една достойна и стабилна възраст, която показва, че има полза от неговото съществуване, независимо че през годините имаше опити да бъде променена съдбата му. Искам да ви поздравя с този юбилей, да ви поздравя, че устоявате на предизвикателствата на времето. Светът се променя, изчезват цели държави – ИЛВ остава. Той е една от емблемите на Плевен и една от неговите гордости. Пожелавам ви с устойчивост и оптимизъм да продължавате напред в изследователския и научен път, защото България е древна страна с древна култура и традиции и институтът е призван да развива и обогатява тези традиции в новите условия”, подчерта в словото си Спартански.

За презентацията е нужен JavaScript.

Тази вечер от 18,30 конференцията продължава с дегустация на грозде и вино, както и с откриване на юбилейна изложба в сградата на института.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация