90 години читалищно дело честваха в Брестовец

Председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев участва днес в честването на 90-ата годишнина на НЧ „Наука 1927“ – с. Брестовец. Празникът по случай юбилея се състоя в салона на читалището, в присъствието на кмета на селото Радослав Иванов, жители на населеното място, читалищни дейци и приятели на НЧ „Наука 1927“.
„Дали 90 години са малко или много, е трудно да се каже, защото тази оценка може да даде само историята. Факт е, че за 90 години читалище „Наука 1927“ – с. Брестовец е успяло да съхрани в това красиво населено място българския дух, обичаите и традициите на родния край“, обърна се към присъстващите Мартин Митев. От името на Общински съвет – Плевен и лично от свое име той поздрави читалищното настоятелство и всички жители на село Брестовец и отбеляза, че в малките населени места читалищата са тези, които създават почти целия културен живот. „Всяка годишнина е повод за равносметка, повод за гордост от постигнатото и поглед към бъдещето. Празникът днес е повод и за благодарност към всички вас, който въпреки трудностите успявате с възрожденска всеотдайност и дух да работите в името на читалищно дело. По случай 90-годишнина на НЧ „Наука 1927“ – с. Брестовец пожелавам на всички вас здраве, енергия и бодър дух. Нека успехите съпътстват ежедневието ви и ви носят удовлетворение и радост“, каза в поздравлението си още Председателят на Общински съвет – Плевен.
По повод годишнината Мартин Митев връчи на НЧ „Наука 1927“ почетен плакет от името на Общински съвет – Плевен и книги за читалищната библиотека. Едно от изданията разказва историята на Плевенския край.
За историята на читалището и първите читалищни деятели в Брестовец разказа председателят на читалището Цецка Симеонова, а музикален поздрав поднесоха бивши и настоящи възпитаници на детската градина в селото.
Народно читалище „Наука 1927“ – с. Брестовец е създадено на 16 март 1927. За първи председател на читалището тогава е избран Тодор Андреев, секретар на читалището става Ангел Петров. Началото е трудно, първите артисти на читалищната сцена са предимно местни учители. С годините читалищната база постепенно се подобрява и „Наука“ се превръща в огнище и пазител на културата и българщината.

This slideshow requires JavaScript.

ОбС – Плевен

%d bloggers like this: