film izle

Денят на независимостта беше отбелязан с тържествен ритуал в РИМ – Плевен

Плевен отбеляза 109 години от обявяване независимостта на България в двора на Регионалния исторически музей. Там беше изнесен Манифестът, с който княз Фердинанд обявява Княжество България за независимо Българско царство. Празникът започна с тържествено посрещане на почетен военен караул. По-късно Общинският духов оркестър и общинският хор „Гена Димитрова” изпълниха химна на България и патриотични песни. На събитието присъстваха народните представители Владислав Николов, Ралица Добрева, Стефан Бурджев и д-р Калин Поповски, областният управител Мирослав Петров, председателят на Общинския съвет в Плевен Мартин Митев, общински съветници, военнослужещи, жители и гости на града и общината.

В тържественото си приветствие кметът Георг Спартански подчерта, че обявяването на Независимостта е апотеоз в борбата на народа ни за свободна България. По думите му датата 22 септември 1908 г. е незаслужено пренебрегвана десетилетия наред. И до днес фактите за събитието и около него не са достатъчно известни, затова Спартански припомни на присъстващите какво ни събира всяка година на 22 септември.
„Обявяването на Независимостта е пример за великолепния успех на българската дипломация, която предварително осигурява подкрепата за този акт от Великите сили. Това е пример как с далновидност, достойнство и хладнокръвие всяка цел е възможна. Обявяването на Независимостта не е еднократен политически акт, а дипломатически финал, апотеоз на многолетните усилия на българския народ да постигне своята свобода и да живее свободно и равноправно. Независимостта и обявяването на България за царство открива възможността да водим изцяло суверенна политика за постигане на своите национални цели”. Спартански подчерта още, че всяко развитие на историята има логично обяснение и то е заложено в преследването на националния идеал – всички българи да живеят в свободна суверенна територия и да бъдат равностойни на другите европейски народи.

Георг Спартански се обърна и към народните представители и представителите на изпълнителната власт в лицето на областния управител Мирослав Петров: „Искам да пожелая на всички тях мъдрост, далновидност, търпение и постоянство в постигането на националните цели. Това дължим всички ние със своя труд на България и вярвам, че ако знаем какво искаме, как да го постигнем и с кого да работим за реализация на тези национални цели, пред България има светъл път.”

Слово пред присъстващите произнесе и областният управител Мирослав Петров. В него той подчерта, че триединството „освобождение, съединение и независимост” реабилитира устоялото на превратностите на времето българско национално достойнство.

„Каузата България надхвърля политическите интереси, давайки неподозирани сили и решителност на младата българска демокрация. На 22 септември 1908 година свободна, единна и независима България заявява гордо, че е готова с цената на всичко да отстоява своето историческо право да е равна с всички останали свободни страни в Европа и по света.”

Областният управител заяви, че 109 години след обявяване на независимостта си България гордо отстоява своите позиции като пълноправен член на ЕС и НАТО. Той допълни, че не случайно „Съединението прави силата” е мотото на предстоящото догодина председателство на страната ни в Съвета на ЕС. По думите му така заветът на предците ни продължава да звучи и днес, за да пребъде България.

За презентацията е нужен JavaScript.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация