film izle

Среща по повод председателството на България на Съвета на ЕС се проведе в Тръстеник

Реалистичните очаквания от председателството на страната ни на Съвета на ЕС бяха тема на информационна среща в гр. Тръстеник

Равносметката от десетгодишното пълноправно членство на България в ЕС и предстоящото председателство на страната ни на Съвета на ЕС бяха тема на провелата в Тръстеник информационна среща, организирана от Областна администрация. Инициативата е на Министерството на Българското председателство и началника на кабинета на премиера Борисов Румяна Бъчварова. Това информират от Областна администрация – Плевен.

„Консенсус, конкурентоспособност и кохезия – това са общоевропейските послания, които ще отличават българското председателство на Съвета н ЕС. Важно е да се коментират реалните възможности за страната ни в рамките на председателството, да се маркират реалистичните резултати от него и да се даде повече яснота що се касае до темите и позициите, които, в качеството си на Председател, България ще поставя на вниманието на Съвета на ЕС”. С тези думи областният управител Мирослав Петров откри в гр. Тръстеник първата за област Плевен информационна среща, посветена на десетата година от членството на България в ЕС и предстоящото председателство на страната ни на Съвета на ЕС. Темата предизвика интереса на широк кръг хора, младежи – представители на сферата на образованието на бизнеса, администрацията и културните институти. На събитието присъстваха още заместник-областният управител Татяна Божинова, заместник-кметът на Община Долна Митрополия Георги Йончев, кметът на Тръстеник Емил Денков, експерти от областна администрация – Плевен.
В рамките на срещата, която протече в два модула – презентационен, представен от заместник-областния управител Татяна Божинова и културно-творчески, на вниманието на аудиторията бяха представени основните акценти от подготовката на България за председателството на Съвета на ЕС. На достъпен език бяха обяснени вижданията на България по трите ключови приоритета на Председателството.

„Българското председателство е Балканското председателство на Съвета на Европейския съюз. То дава възможност на страната ни да покаже, че България има с какво да допринесе за решенията на Европа”, обобщи областният управител Мирослав Петров.

Вторият модул от срещата акцентира върху културното многообразие на българския фолклор като безспорен принос на България в ЕС. Изпълненията на детския танцов състав „Мизийска младост” при НЧ „Неофит Рилски” – с. Тръстеник, певческа група „Вълшебни звуци” при НЧ „Зора 1990” – с. Победа и Велислава Олегова от НЧ „Отец Паисий 1910” – с. Ореховица, лауреат на много певчески конкурси бяха повече от красноречиво доказателство за красотата и въздействието на българското народно песенно и танцово изкуство и получиха заслужено овациите на публиката.

За презентацията е нужен JavaScript.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация