film izle

Отбор на Езиковата в Плевен взе участие в Европейската нощ на учените

Група ученици от ПГПЧЕ град Плевен с ръководител г-жа Людмила Бояджиева – учител по биология и здравно образование в гимназията,  взеха участие в Европейска нощ на учените 2017 г. на тема „Спортът – най-доброто срещу ежедневието на стреса„, проведено под патронажа на кмета на община Плевен – г-н Георг Спартански.

Участието премина в два етапа. Първият се състоя на 16.09.2017 г. и беше под надслов  „Маршрути на здравето”. Един от маршрутите беше под мотото “ Бъди активен – спортувай“, като в него Андрей Петков и Стефания Маринова  от –XI д клас взеха участие в отборите на учените по волейбол и баскетбол. Баскетболният отбор на учените зае първо място, но всички получиха медали за спортсменската си игра. Вторият маршрут „Бъди здрав – зареди енергия и тонус със фитнес и спорт“ имаше за цел, да докаже, че всички имаме нужда от енергия и е необходима малко воля и желание, за да потренираме във фитнес център и да се погрижим за здравето на тялото си. В това направление участници от ПГПЧЕ бяха Пламен Георгиев – XI д клас и Николай Хинов –XI в клас, които посетиха заедно с целия ни отбор фитнес център „Атлетико“. Третият маршрут имаше за цел да покаже няколко начина за справяне със стреса в ежедневието ни и да докаже, че усмихнатият човек по-лесно се справя с ежедневните проблеми – „Бъди щастлив – практикувай ритмична гимнастика и йога“ беше мотото на този маршрут и в него взеха участие Елица Неделчева – XI д клас и Мария Николова – XI ж клас.

Маршрутите на здравето завършиха с Флаш моб на площад „Възраждане“, в който взеха участие учениците и студентите от трите маршрута, заедно с танцьори от Северняшкия ансамбъл и Танцов клуб „Дъга“. Това беше динамичната част на проекта.

Втората част, която се проведе на 29.09.2017 година в МУ Плевен, беше научната. Участниците слушаха интересни лектори, участваха във викторина и за финал представиха трите отбора, сформирани чрез трите маршрута на здравето.

Приятна изненада направи Стефания Маринова – XI д клас, която за 30-те минути, отредени за представяне на отбора си, успя да сътвори невероятно стихотворение:
Спортът е хубав начин да се интегрираш
и здравословния път в живота да избираш.
Бързи резултати не стават на мига,
затова прояви търпение и започни сега.
Спортът повелява упоритост, постоянност и любов,
затова не се притеснявай и скачай – бъди готов.
Той образува цяла общност от хора,
от които бързо и лесно можеш да получиш опора.
Спортът не е нещо лъжливо,
а именно изключително красиво,
затова хващай се в ръце
и чрез спорта достигни висотата на синьото небе.

В рамките на „Нощта на учените” стана ясно, че спортът е фундаментално право на всяко човешко същество. Той обединява хората, независимо от пол, възраст, раса и функционални възможности. Спортът възпитава, спортът подобрява физическото състояние, развива социални умения, спортът спомага за интеграцията и реинтеграцията на хора със специални потребности,  спортът е силата, която променя общества, като ги прави по-толерантни и приемащи.

има 1 коментар
  1. Ласкин каза:

    Най- учен е директорът Боянчо на това училище. Двайсет години назначава когото си иска и никой за нищо не му търси сметка. Тарикат с руска жилка…

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация