film izle
23 октомври 2017, 16:45 няма коментари

Гледаме Калин Врачански в постановката на Театъра на Армията „Стреляйте по артиста“

На 2 ноември, от 19:00 часа, в зала „Емил Димитров“ на читалище „Съгласие 1869“ театър „Българска армия“ гостува с постановката „Стреляйте по артиста“.

Спектакълът е по пиесата „Лес“ на А. Н. Островски, сценична версия и постановка са на Николай Ламбрев – Михайловски. Сценография и костюми: Марина Райчинова, музика: Дони – Добрин Векилов. В ролите ще видим: Калин Врачански, Георги Къркеланов, Антоанета Добрева – Нети, Владислав Виолинов, Яна Бобева, Александър Дойнов, Йордан Ръсин, Йордан Алексиев, Стойко Пеев, Радосвета Василева.

Пиесата  „Лес” е едно от най – съвършените и най-сложните произведения на класика на руската драматургия Александър Николаевич Островски. За своя 144-годишен живот по световните сцени тя е била обект на много интерпретации. Цяла актьорска плеяда е блестяла в ролите на пътуващите актьори Щастливцев и Нещастасливцев. Днес Театър „Българска армия” и режисьорът Николай Ламбрев – Михайловски предлагат нова версия със заглавие „Стреляйте по артиста”. Самото заглавие е провокация към съвременната действителност, в която Артистът – в по-широк смисъл  синоним на изкуство и култура – е поставен на срамно ниско стъпало в социалната пирамида и трябва да защитава с цената на много жертви професионалното и човешкото си достойнство.

Звездната двойка се изпълнява от Калин Врачански – Трагик, и Георги Къркеланов – Комик. Техният дует разголва безжалостно актьорската природа, но в същото време сътворява пиедестал за човека на изкуството, човека на духа. Техен антипод са тъй наречените „господари на живота”, които разполагат с власт и пари, както и онези, които се домогват до тяхното положение. В тази група ще видим убедителното преображение на Антоанета Добрева-Нети в образа Раиса Гурмижска –  господарка на имението, в което се развива действието, Александър Дойнов – неин съсед, просташки прагматичният новобогаташ  Восмибратов, лоялните на господарката Улита – неузнаваемата Радосвета Василева и двойката  Милонов и Бодаев в изпълнение на Йордан Алексиев и Стойко Пеев. Съставът се допълва щастливо от трима много млади и талантливи артисти: Влади Виолинов – в ролята на безпринципен млад човек, който намира път за реализация чрез брака си с богатата Гурмижска и двойката Пьотър и Аксиня – Йордан Ръсин и Яна Бобева, които успяват да се оженят благодарение на благородния жест на безсребърника Нещастливцев.

Изобретателност и съдържателност характеризират всички компоненти на този вихрен спектакъл. Марина Райчинова създава неговия образ, Александър Илиев допълва пластиката, а Добрин Векилов – Дони задава неговия тон в синхрон с режисьорската концепция.

Билети на Касата при читалището, ет. 3, от 10,00 до 17,00 ч.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация