Отбелязаха 140-ата годишнина от боевете при Горни Дъбник

С тържествен ритуал в Лавров парк днес бе отбелязана 140-ата годишнина от боевете край Горни Дъбник в Руско-турската освободителна война. На събитието присъстваха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, делегации от Финландия и Руската федерация, областният управител Мирослав Петров, кметът на Плевен Георг Спартански, народни представители, общински съветници и граждани.
„Днес отбелязваме годишнината от една епична битка, която отваря пътя за превземането на Плевен и освобождението на България. Като българи никога не трябва да забравяме това. Но ако преди 140 години свободата на България беше донесена на руските щикове, то в следващите 140 години свободата и независимостта на България се крепеше на щиковете на българската армия“, каза вицепремиерът Красимир Каракачанов. Той се обърна с благодарност към българските военни, към посланика на Финландия Пайви Блинникка за това, че хиляди финландски синове са дали живота си за освобождението на България, към представителите на Руската федерация, в лицето на господин Иван Пивоварчук – управляващ консулството на Руската федерация в Русе, за това, че Русия е изпълнила своя християнски дълг към поробена България и към българската православна църква, че в молитвите си винаги споменава паметта на загиналите за свободата на България.
С венци и цветя присъстващите изразиха своята признателност за храбростта, самоотвержеността и воинския подвиг на героите. След кратка музикална програма участниците в тържественото отбелязване на 140-та годишнина от боевете при Горни Дъбник се включиха в шествие – поклонение пред паметниците на участниците в Руско-турската освободителна война.

This slideshow requires JavaScript.

Снимки: Областна администрация – Плевен 

%d bloggers like this: