film izle

„Обречени души“ на Ирена Цветкова – тъжна книга с благородна кауза

В Световния ден на добротата представяме плевенската поетеса Ирена Цветкова и нейната кауза „Купи книга – подари топлина на кученце от приют“

Бездомните животни са навсякъде около нас – по спирки, по улици и площади, около блокове, къщи, шосета. Те са родени без дом или изоставени, гладни, сами, уплашени, обречени. Те стъпват на четири крака, ние – на два; те нямат държава и не ни принуждават да живеем по закони, сътворени от техния разум; те не строят домове. Те не са хора, но без тях едва ли думата „човек“ би била имала същото съдържание.

В отношението на хората към тях се проявява истинската човечност, а и истинското зверство, защото четирикраките ни приятели биват жестоко малтретирани, тровени, убивани по улиците – не от други животни, а от хора, по-лоши и от зверове. Разумните и човечните, обичащите търсят начини да им помогнат. Всеки според възможностите си и заложбите си, както прави и Ирена Цветкова, поет с литературни отличия, едно от тях и от Фондация „Буквите“, която посвещава новия си поетичен сборник именно на тях – животните, които ни правят хора.

Ирена Цветкова предлага „Обречени души” за първи път на щанд на събитието „Аз събуждам България“ през септември в София

Нейната втора книга – „Обречени души”, е една осъществена мечта, както казва самата тя. Мечта, „обвита” в много болка, сълзи, но и надежда. Надежда за утре. Част от стойността на всяка закупена книга „Обречени души” ще бъде използвана за храна или лечение на бездомни животни.

В книгата са намерили място 25 поетични творби на Ирена Цветкова, разкриващи историите на различни животни, които са били жестоко малтретирани или убити в България. Книгата е тъжна, но каузата на Ирена е благородна.

Публикуваме апела й и две нейни стихотворения, с което изразяваме своята съпричастност към инициативата.

„Две от стихотворенията са посветени на незабравимото кученце Мима от гр. Дряново, на което садист отряза четирите крачета“, разказва поетесата. „През 2010 г. тя се превърна в символ на борбата срещу насилието над животни и постави началото на редица подписки и протести за инкриминиране на особената жестокост към животните. Нейната покъртителна история и преживеният ужас „събудиха” равнодушното отношение към съдбата на животните и накараха хиляди хора да не остават безразлични към проявите на насилие, под каквато и форма да са те, защото насилието над животни е първата крачка към насилие над хора“, убедена е Ирена.
„Моят начин да изразя гласно своето НЕ на жестокостта към животните е поетичният. Апелирам към всички, които имат сърца, да приютят в тях беззащитните, невинните, гладните, болните, застрашените от малтретиране или убиване животни, за да има щастливи, а не обречени души!”
Част от стойността на всяка закупена книга „Обречени души” ще бъде използвана за храна или лечение на бездомни животинки и за направа на меки постелки за кученцата от приютите (временни и постоянни) в различни области на България, в които условията за почивка и сън са абсурдни (циментен под, счупени скари, непочистени отпадъци и др.). Първите три места, в които кученцата ще получат топли постелки и завивки, ще са: Общински приют за безстопанствени кучета (ОПБК) – с. Каменар; Общински приют за безстопанствени животни – гр. Стара Загора; Приют за безстопанствени животни – гр. Плевен. Предстоят студени месеци, помогнете или споделете! Благодаря Ви!

За контакти:
Ирена Цветкова Цветкова
GSM: 0899209903
E-mail: ir_tsvetkova@abv.bg
Paypal: ir_tsvetkova@abv.bg
Банкова сметка: ЦКБ АД – клон Плевен
IBAN: BG24 CECB 9790 1061 6470 00 BIC: CECBBGSF
Facebook група: ОБРЕЧЕНИ ДУШИ https://www.facebook.com/groups/151018918247563/
Книги могат да се закупят със заявка от автора, с наложен платеж чрез Еконт или Български пощи.

МИМА

Тази нощ е различна и страшна,
а звездите – въздишки от камък.
Гората – и черна, и прашна,
луната – порязан, сух залък.

Тишината – куршумно-оловна
е задъхана, сляпа пътека.
Прокрадва се шепот виновно,
стъпва бавно-подло човека.

Тя е там – с меки лапички, пази
срещу вода и изсъхнал комат.
Смъртта е наблизо и лази,
не змия, а садист – непознат.

Тя върти доверчиво опашка
и муцунката влажна протяга.
Човекът я хваща жестоко
и с въжето стяга ли, стяга…

Следват удари силни и плисва
топла кръв… И луната умира.
Кукумявка в тъмното писва
и животът сякаш замира.

И се гърчи в конвулсии цяла,
без крачета, накълцана, плаче…
Луната е кърваво-бяла,
вятърът – сакато сираче.

Тази нощ е кошмарно-трагична,
а звездите – отворени рани.
Гората е черно-различна,
дърветата – с вик омотани.

„Обречени души”

Прочети един куплет, поне,
защото римите са във сълзи обвити.
Животинката е като мъничко дете –
невинна и в сърцето с нежност скрита.
Ред един, поне, безмълвно прочети,
за да усетиш колко са изстрадали.
Болката в оченцата им влажни усети,
от човешката ръка предадени…
Поне заглавието тихо прочети,
за да не бъде животинката забравена.
Не ми ли вярваш? „Моите” обречени души
са сребърна сълза, в кръвта удавена…

 

Според любопитни проучвания на психолози с всяка добра постъпка хората се чувстват по-щастливи. Идеята за доброта е различна при всеки човек. Помощта за беззащитно животно е добра постъпка – погледът в очите на нахранено и погалено бездомно куче топли сърцето. Книгата на Ирена Цветкова вълнува и възвисява, а и закупуването й е чудесен начин човек да направи добро. На животните и на себе си.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация