film izle

30 милиона евро инвестира френската „Малтери Суфле“ за нов завод в Плевен

Заплатите ще бъдат съобразени с пазара на труда в България

Френската компания „Малтери Суфле” ще строи нов завод за малц в Плевен на стойност над 30 милиона евро. Това обяви на пресконференция в общината прокуристът на фирмата Оливие Жофроа. Официален гост на събитието беше посланикът на Франция у нас Н. Пр. Ерик Льобедел. Преди това Льобедел и кметът на Плевен Георг Спартански посетиха работещия от 2012 година завод на „Малтери Суфле” в Плевен и терена, на който ще бъде изградена новата производствена мощност на площадката на бившата фабрика „Плевенско пиво”.

Инвестиционните намерения на „Малтери Суфле България“ пред журналистите и официалните гости представи прокуристът на фирмата Оливие Жофроа.
„Организираме тази среща, за да представим нашия проект за нов завод. Фирмата ни работи в Плевен вече 5 години, понастоящем произвеждаме 15 хиляди тона малц годишно, а новият завод ще произвежда 50 хиляди тона. Това е повече от три пъти увеличение на производството, което ще увеличи и обема на дейност на всички фирми, с които работим съвместно”, каза при представянето Жофроа. Той добави, че това ще се отрази много положително на земеделските производители, които доставят ечемик за производството. Заради това компанията е създала и нова фирма, която се занимава изключително със земеделие и агрономство.

Предвижда се строителството на новия завод да започне през пролетта на 2018 година и да завърши до септември следващата година. Предприятието ще бъде оборудвано с най-съвременна автоматизация, което означава, че няма да се създадат голям брой нови работни места.

„Ще търсим ограничен брой специалисти, за които поемаме ангажимент да бъдат обучени. Ще останат на работа и досегашните около 20 работници във фирмата. Ще има обаче непряк ефект от увеличаване на производството ни, като се осигури работа на нашите доставчици – земеделските производители, и това ще даде добър резултат за развитие на региона.”

Прокуристът добави, че заплатите на служителите на „Суфле” няма да са колкото на колегите им във Франция, но ще бъдат съобразени с пазара на труда в България.

Оливие Жофроа благодари на общинското ръководство за ремонтирания асфалтов път до фирмата и добави, че след две години по това трасе ще минават по 4 500 камиона годишно. По думите му това ще наложи изграждането на ново пътно съоръжение, за което ще се търси съдействието на държавните власти.

Посланик Ерик Льобедел подчерта, че компанията „Малтери Суфле” е най-големият производител на малц в света и приветства решението на фирмата да инвестира в Плевен. Той посочи, че това е символ на интензитета на двустранните взаимоотношения между България и Франция.
„Посещението на президента Макрон във вашата страна през август и разговорите му с политическите власти отвори нови врати за сътрудничество и тази позитивна динамика, която се зароди тогава, трябва да се предаде в цяла България”, подчерта френският посланик.

Кметът Спартански пожела успешна инвестиция на „Малтери Суфле” и заяви, че компанията ще има пълно съдействие от страна на местната власт за реализация на плановете им, което ще допринесе за развитието на икономиката на Плевен и България. Кметът връчи почетния знак на Плевен на посланик Ерик Льобедел и го покани да участва в честванията за 140 години от Плевенската епопея.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация