film izle

Обявиха победителите в конкурса за детска рисунка, есе и авторска песен, посветени на 140 години Плевенска епопея

Най-добрите творби ще бъдат издадени в сборник

Ясни са победителите в конкурса за детска рисунка, есе и авторска песен, посветени на 140 години Плевенска епопея. Това обявиха на пресконференция днес председателят на журито акад. Светлин Русев, Румен Петков – член на инициативния комитет за честванията, и Януш Донев.

Най-много участници е имало при художниците – постъпили са общо 87 рисунки в първа (до IV клас) и втора (до VIII клас) категория.

Те са на деца от Детска градина „Слънце“ –  Плевен; Арт школа „Колорит“ – Плевен; Национално училище по изкуствата „Панайот Пипков“; Математическа гимназия „Гео Милев“; ОУ „Васил Левски“; ОУ „Валери Петров“; ОУ „Христо Ботев“ – с. Мечка; Средно училище „Пейо Яворов“ – Плевен; НУ „Единство” – Плевен; индивидуални рисунки от Плевен и Казанлък.

Журито в състав – председател акад. Светлин Русев и художниците Иван Велчев – Йово и Мирослав Минчев, са оценявали 57 рисунки в категорията с най-малки участници. На първо място е Марина Мариянова Сакарска, 6 години, ДГ „ Слънце“, IV a група. Второто място е за Максим Монев, 10 години, IV клас, Арт школа „Колорит“, а третото – за десетгодишната Далия Калоянова Цакова. Поощренията са за Далия Цакова и Лъчезар Цаков.

Във втората категория са се състезавали 28 рисунки. На I място е творбата на Магдалена Миленова – VII в клас, НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен, на II място – Никола Ангелов – 12 години, VII клас, Арт школа „ Колорит“ и III място за Радослава Панкова – 11 години, VI клас, Арт школа „Колорит“.

Поощрителни награди получават Станислава Парашкевова и Катрин Илиева.

Специалната награда е присъдена на шестгодишната Лора Чолакова от Арт школа „КОЛОРИТ“.

Наградената рисунка, която ще бъде издадена на пощенска марка, е на Марина Мариянова Сакарска – 6 години, ДГ „Слънце“.

В категория „Есе“ са постъпили творби от Петрич, Свищов, НУИ „ Панайот Пипков“ Плевен, Математическа гимназия „Гео Милев“ Плевен. Наградените есета са три, има и две поощрителни награди.

Жури с председател Димо Дешев е присъдило първата награда на Елена Тодорова Таракова, 18 години,12 клас, ПГИТ „ Проф.д-р А.Златаров“ гр. Петрич. На II място е есето на Цветелина Николаева Христова, 15 години, 10а клас, НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен, а на трето – Любомира Петкова Димитрова, 16 години, 10 клас, СУ „Николай Катранов“ – гр. Свищов. Поощренията са за Йоана Валентинова Косева – 10 години, Плевен, НУИ „Панайот Пипков“, 5а клас и Ивайла Пламенова Чомакова – VI a клас, МГ „Гео Милев”.

Песните е оценявала Люси Дяковска. В тази категория безапелационно първо място печели Ани Кирчева Недялкова на 15 години от Математическа гимназия „Гео Милев“ Плевен. Тя е автор на текста и музиката и е изпълнител на песента „Майка България”. Люси Дяковска е обещала творбата да бъде представена в национален ефир. Има идея песента да бъде записана с Плевенска филхармония и Люси Дяковска.

Официалното награждаване на победителите ще бъде на 22 ноември,

сряда, от 11,00 часа в Регионалния исторически музей. Тогава ще бъдат валидирани пощенският плик и картичка, които за 10 декември ще бъдат издадени в 10 000 тираж. Поканени са президентът (2002-2012) Георги Първанов, Симеон Сакскобурготски, митрополит Игнатий, представители на руското посолство, министри и народни представители от Плевен.

На картичката е изобразена битката при Плевен на фона на картата, където са се водили сраженията. На плика е един от символите на Плевен – Мавзолея „Св. Георги Победоносец”. Компилациите от картини са дело на художника Ненко Атанасов.

Идеята творбите победители в детския конкурс да бъдат събрани в специално издание и диск. Целта ни е да достигнат до максимално широк кръг от млади хора, за да покажем, че знаем и ценим историята си, подчерта Румен Петков. Те ще бъдат показани и в Руския културен институт в Париж, ще се водят разговори за гостуването им в Москва, както и в побратимените на Плевен Ростов на Дон и Браила.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация