film izle
19 ноември 2017, 11:36 няма коментари

145 години от рождението на Георги П. Домусчиев

Известният писател и общественик е дядо на актьора Христо Домусчиев – Бебо

145 години от рождението на Георги П. Домусчиев – писател, читалищен деец, общественик (1872 – 1961), се навършват  днес, 19 ноември.

Георги Пенчев Домусчиев е роден в Плевен. Завършва средно образование в Русе, а юридически науки в СУ (1902). Практикува като съдия, прокурор и адвокат в редица градове на страната.
Творби на Г. П. Домусчиев са публикувани в списанията “Демо­кратичен преглед”, “Ново общество”, “Съвременен преглед”, “Листопад”, “Слънце” и др.
Г. П. Домусчиев е автор на книгите “Очерки и разкази” (1909), на стихове в проза – “Есенни листа” (1925 и 1927), “Кървави дни”, разкази (1922), “Самичка”, повест (1927), “Сенки от стария Плевен”, художествено-документални разкази (1933), “Прокурорът Глогов”, роман (1943), “Да си спомним за тях”, художествено-документални разкази (1943) и др.
Членува в Съюза на писателите; активно участва в списването на литературното списание “Родна мисъл” (1921-1924, Плевен) и е съредактор на общественокултурното издание “Вит”. Той e изтъкнат обществен и читалищен деятел, член на управата на градското читалище “Съгласие” в Плевен, и председател и на първата българска оперета в Шумен.

Георги П. Домусчиев умира на 21 март 1961 г. Погребан е в семейния гроб на гробищата до Стадиона.

Неговият внук – Христо Домусчиев – Бебо, е известен плевенски актьор.

„Скъпи дядо, искам да преиздам някои твои книги, защото днес, в този забързан и объркан свят, хората трябва отново да се докоснат до простичките, изпълнени с много болка, тъга, смях и обич разкази за нашите предци, живели в този  град. Светът винаги е имал своите личности, своите зевзеци, своите неудачници или щастливци. Това е градът, в който живеем. Мисля, че твоите разкази са някакъв мост, по който трябва да минат днес поколенията, за да намерят в лабиринта на времето и събитията своето място в живота на града. Вярвам!“, пише той в предговора на книгата с избрани произведения на своя дядо.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация