film izle

Проф. Иво Христов: Новата 2018 година ще бъде в много отношения водоразделна

За България в края на тази година или началото на следващата ще стане ясен въпросът – ще го има ли АЕЦ Белене или няма да го има. Това заяви на среща с плевенските социалисти в хотел „Ростов” професор Иво Христов, който беше в Плевен по покана на народния представител Васил Антонов. Професор Христов поясни, че е много важно да се отговори, ако Белене го има – какъв ще бъде, в каква форма и с какви инвеститори.

„Отсега виждам отново двата лагера, които защитават едната или другата позиция, а е повече от ясно, че България има нужда от такава мощност. И ако ние искаме да запазим своя статут на енергийна и цивилизована държава ние трябва да продължим с изграждането на АЕЦ Белене.”

Професор Христов е убеден, че за един регион, като централна северна България изграждането на обект, като атомната централа е въпрос с животрептущо значение. Северна България потъва икономически, не преминават сериозни комуникации и няма големи инвестиции. Северозападния регион е намалял с повече от 50 процента.

„Най-вече трябва да си зададем въпроса какъв тип икономика ще създаваме от тук нататъка. Типът българска икономика, какъвто съществува сега е икономика, базирана на малки и средни предприятия, свързани с преработваща промишленост. Тя не изисква наукоемки отрасли и има парализиращ ефект за социалния капитал.” – смята Христов. По думите му ако изграждаме икономика, която създава електроника и високи технологии ще имаме и друг тип човешки ресурс. В международен план през 2018 година , според професора ще има много ключови размествания в Европейския съюз и най-вече в Германия. Ако в Германия се промени конфигурацията на властта и ерата „Меркел” приключи – това ще се отрази на целия континент.

Във Франция при президента Макрон пък все повече се очертава посоката за „Европа на две скорости” и България при всички случаи ще се окаже във втората скорост, смята професор Христов.

Преди разговора с професор Иво Христов в конферентната зала на хотел „Ростов” участниците в дискусията имаха възможност да видят филма на Елена Йончева „Граница”.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация