film izle

Жара – единственото куче-водач на незрящ в Плевен

Във Ветеринарна клиника „ИДА-ВЕТ“ Жара се чувства у дома си

Вече седем години лабрадорът с доверие се подлага на профилактичните прегледи, които специалистите в плевенската клиника й правят. Тя е един от многото четириноги пациенти, които ежедневно намират професионална грижа и помощ тук. Но е по-специална. Лабрадорката е единственото куче-водач на незрящ в Плевен.

Със сигурност повечето от нас са я срещали по улиците с нейния собственик Венцислав Иванов. Първата среща на Жара и Венци със специалистите от клиниката е през октомври 2010 г. и оттогава досега добродушният лабрадор е под постоянните грижи на ветеринарите. От „ИДА-ВЕТ“ са поели изцяло и напълно безвъзмездно грижите за нея – на определен период Жара минава профилактични прегледи, вътрешно и външно обезпаразитяване. Клиниката подсигурява и храната на кучето-водач – от най-висок клас. На няколко месеца правим кръвни изследвания, като следим черния дроб и бъбреците, обяснява управителят на клиниката д-р Ивайло Илиев. Кучето-водач е в отлично здраве, както показаха и последните изследвания. Почистване на зъбния камък ще е единственото нещо, което скоро ще трябва да изтърпи Жара като интервенция. Това е работно куче, а не просто домашен любимец и затова трябва да бъде в перфектна форма, за да може да служи добре на собственика си, категоричен е Илиев.

Самият Венци Иванов е безкрайно благодарен за грижите и вниманието през годините от страна на специалистите в клиниката.

Жара промени живота ми, споделя незрящият плевенчанин.

Лабрадорът идва при него през 2010-а, когато той кандидатства за куче-водач във Фондация „Очи на четири лапи“. След процедурата по одобряването му и избор на куче, което да бъде подходящо за него, преминава двуседмично обучение в София. „На финала на обучението инструктор от Фондацията дойде на място в Плевен, за да види как се справяме, защото въпреки че е тренирано, все пак животното попада на чуждо място, в непозната обстановка. За радост всичко около климатизацията на Жара мина чудесно”, разказва Венци. През тези седем години той и неговата помощничка са преживели безброй интересни моменти – приятни, екстремни и тъжни. Двамата два пъти печелят състезанието за послушание, организирано от Фондация „Очи на четири лапи“ в училището за кучета-водачи на незрящи в София. Добродушният водач и неговият собственик не можаха да се справят с нападението на каракачанска овчарка и пострадаха, за щастие не фатално. При една от разходките им пък Жара буквално спасява живота на собственика си, който замалко не пада в дълбок изкоп. Горчив привкус ще остави споменът за случая, при който Венци и кучето са свалени от контрольор в градския транспорт.

Какво е да си имаш куче-водач и защо то не е като обикновените домашни любимци?

„Грижата за такова куче е свързана с много грижи и разходи. Ако не бяха специалистите от „ИДА-ВЕТ” нямаше да мога да се справя сам.  За жалост, има хора, които използват кучетата-водачи единствено като домашни любимци, което според мен е доста лоша практика. Грехота е да хвърлиш толкова пари и труд за обучението на едно куче и накрая то да не бъде използвано по предназначение. Лично аз реших да бъда независим и съм много доволен. Спокойно мога да кажа, че сме родени един за друг“, категоричен е незрящият мъж.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация