film izle

„Акцент“ с първа награда от Международния конкурс “Франц Шуберт”

Наградата включва и участие в „Мартенски музикални дни“ догодина

С първа награда от ХI международен конкурс “Франц Шуберт” се завърна Перкусионен ансамбъл „Акцент” при НУИ „Панайот Пипков” – Плевен, с ръководител Симеон Серафимов. В оспорвана надпревара в категория „Камерна музика”, плевенските музиканти са впечатлили авторитетното журито с председател Ива Чавдарова – директор на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“, и членове: световноизвестните Аглика Генова и Любен Димитров – българско клавирно дуо, проф. Георги Спасов, Мария Принц и пианистът Антон Матев. Наградата на „Акцент“ включва и участие в престижния фестивал „Мартенски музикални дни“догодина.

В категория „Камерна музика” са се състезавали 6 състава, като останалите пет – възпитаници на Русенското музикално училище, са били дуа. За „Акцент“ са свирили абитуриентите Златина Иванова, Ивона Минкова и Цветослав Цветанов, и единадесетокласничката Илина Рачева.

Изключително съм удовлетворен от начина, по който се представиха децата, сподели преподавателят Симеон Серафимов. Те са изсвирили две произведения: квартет №14 „Смъртта на момичето“ от Шуберт и „Чардаш“ от Монти. Аранжиментът е на Августина Серафимова. „Тази награда със сигурност е голям стимул за децата – много са радостни и щастливи! И това след невероятните концерти и цялото преживяване преди две седмици в Унгария, Австрия и Германия“, не скрива радостта си и тя.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация