Рядка операция на английски булдог направиха във ветеринарна клиника „ИДА-ВЕТ”

Рядка операция на мекото небце на английски булдог направиха във ветеринарна клиника „ИДА-ВЕТ”. Благодарение на компетентната намеса на д-р Ангел Ангелов и екипа на клиниката, животното вече е добре, а собствениците – доволни щастливи.

Ето какво разказа д-р Ангелов: При кучетата със сплескани муцуни – мопс, френски булдог, боксер, тъй като анатомията е такава, че самата глава е предно-задно сплесната, челюстта става доста по-къса, а мекото небце доста по-дълго. При акта на поглъщането небцето трябва да се пусне надолу, да затвори гръкляна и храната да отиде в хранопровода. При тези кучета обаче докато стане това преместване, небцето се закачва и често пъти попада в междугръкляновото капаче и трахеята. Животните започват да аспирират храна, кашлят и хъркат много докато спят. Получават се редица усложнения.

Двугодишният пациент е диагностициран в Троян и е изпратен в плевенската клиника  за оперативната намеса. В началото кучето е започнало да губи килограми – от 12 е свалило на 8 килограма, не се храни добре, повръща. Колеги от Троян са се опитали на място да успокоят нещата, но са видели, че със стандартното лечение няма как да стане и са го изпратили при нас, разказа д-р Ангелов. Установили са хрипове и са потушили бронхита, но състоянието на кучето не се е подобрило.

За това страдание е измислена операция, която не е много сложна, но е специфична, защото кучето трябва да е в пълна упойка, да е поставен интратрахеален тубус, за да може да се следи анестезията. Тъй като това е многокръвоснабден орган, за да не могат да попадат кръв и лимфа в белия дроб и да направят пневмония, важно условие е кучето да е интубирано. Осигурява се и много хубава анестезия. Използват се специални инструменти, които са по-дълги от необходимото, игли с по-малък диаметър, по-къси и със специален конец. Определят се границите на небцето – това са сливиците. Едва след това започва поетапно рязане и шиене докато се отнеме излишното количество от тази мека тъкан.

При завършен вид на операцията се вижда, че сводът е доста по-високо.

Отстранената част от небцето е около 2 см. Цялата интервенция продължава около час, но подготовката е доста по-дълга – клиничен преглед, изследвания, оценка на риска. При този пациент имаше доста сложен бронхит и преди това му правихме снимка и оценка на сърцето. Стопаните трябва да знаят всички рискове, смята д-р Ангелов.

„На контролния преглед след 10 дни вече беше качил половин килограм и се чувстваше много добре, с радост отбелязва лекарят. За съжаление бронхитът все още не е излекуван напълно, но с подходящи медикаменти и пълноценно хранене и това ще мине“, смята той.

„Целта ни като лекари да внедрим за нашата практика колкото е възможно повече операции, за да даваме по-комплексни услуги. Това е една от последните операции, които внедряваме и е първата в Плевен. Алтернатива на тази операция е пластика на небцето, при което тъканта се издърпва. Ще внедрим и тази техника в болницата”, категоричен е д-р Ангелов.

При булдога има и друго усложнение – стеснени ноздри. Често двете операции вървят заедно, но в случая не се е наложила такава корекция

„Започваме да обучаваме млади специалисти. Не работим върху опитни животни, а любимци на стопани – отговорността е много голяма и правото на грешки го нямаш. Изключвам усложнения, които могат да станат винаги. Но нямаш право да правиш нещо, което не можеш. Важно е да спечелиш доверието на клиентите. Има лекарска етика, че когато не можеш нещо и не знаеш как, не го правиш”, с отговорност пред професията заявява специалистът от „ИДА-ВЕТ”.

One thought on “Рядка операция на английски булдог направиха във ветеринарна клиника „ИДА-ВЕТ”

  • 3 декември, 2017 г. в 10:13
    Permalink

    Изключителни специалисти и добри хора!

Коментарите са затворени.

%d bloggers like this: