Д-р Ивайло Илиев, управител на „ИДА-ВЕТ“: Мечтите се постигат с много труд и отдаденост

Д-р Ивайло Илиев е управител на най-голямата и модерна ветеринарна клиника в Плевен – „ИДА-ВЕТ“. Днес – в Деня на ветеринаря,  тя празнува първия си рожден ден. С д-р Илиев разговаряме за изминатия път на един млад специалист – отличник на випуска, от малкия кабинет, до голямата клиника. А също за възможностите на съвременната ветеринарна медицина, които се реализират тук, за изискванията на клиентите и начините, по които им се отговаря. И всичко това под общия знаменател – любов и отдаденост към професията.

– Д-р Илиев, ветеринарната клиника  „ИДА-BET“ на 14 декември ще отпразнува една година от откриването си. Но всичко започва много преди това…

– През 2002 година, ноември месец, заедно с д-р Ангел Ангелов открихме ветеринарен кабинет в наето по договор помещение. Първоначално в него работехме само двамата.  Д-р Ангел Ангелов – понастоящем главен лекар в клиниката, с когото работим и до днес и който заедно с мен сме основните двигатели за развитието и усъвършенстването на базата и екипа, се познаваме още от ветеринарния техникум в Ловеч. Завършихме заедно ветеринарна медицина в Тракийския университет в Стара Загора и веднага след това открихме кабинета.

Картината, която ректорът на университета е подарил на отличника на випуска – д-р Илиев.

Около 4 месеца правихме ремонт на къщата, 7500 кредит ни отпуснаха, подписвахме се в бюрото. Като взехме разрешителното за кабинета, назначих д-р Ангелов отново по проект. Този кредит инвестиционен трябваше да върнем за 5 години, ние го върнахме за 3-4. С много работа. В началото нямахме клиенти, всички бяха срещу нас. Ние не сме потомствени ветеринари, нямахме връзките на мама и на тате.

– Всяко начало е трудно…

– Началото бе трудно докато спечелим доверието на клиентите, но с много работа и последователност заехме място в нишата на ветеринарната дейност с животни за компания. След три години наехме допълнително още три помещения, назначих последователно още двама ветеринарни лекари и така 14 години – утвърждаване и печелене на все повече и повече клиенти.

„ИДА-ВЕТ“ – най-модерната ветеринарна клиника в Северна България, отвори врати днес в Плевен

 

– И стана време да се преместите в собствена, по-голяма и по-модерна болница…

– Мечтата ми бе да се развиваме и логично дойде новата ни клиника, разположена на 714 кв.м площ, която взаимствахме от различни модели както от страната, така и от водещи клиники по света. Преди всичко сме се стремили към функционалност, удобство и сигурна работа на екипа, и покриването на критериите за добра ветеринарна практика .

На разположение в клиниката има чакалня с регистратура, груминг център, зоомагазин, аптека, 3 броя приемни кабинети, кабинет по образна диагностика, спешен кабинет с две работни места, операционен блок с две работни места със стационар за едри и дребни животни, рентгенова зала, лаборатория, стерилизационно помещение и хотел с отделен вход с цел да няма контакт между болни и здрави животни.

Първокласен хотел за вашите домашни любимци предлага Ветеринарна клиника „ИДА – ВЕТ“ – Плевен

– С какъв екип работите?

– В клиниката към момента работят 6 ветеринарни лекари, ветеринарен техник, мениджър, двама продавач-консултанти, регистратор. Предстои назначаване на още персонал, но ще изчакам да се стикова дейността, за да мога да преценя точно колко и какви специалисти да назнача.

– „ИДА-ВЕТ” е една от най-модерно оборудваните ветеринарни клиники в страната. С каква апаратура разполагате?

В лабораторната дейност работим с апарати на водещата компания IDEXX, които държат златния стандарт във ветеринарно-лабораторната дейност. Това ни прави референтна лаборатория в северозападна България.

Имаме дигитален рентгенов апарат последно поколение, който е снабден със софтуер с възможност за дистанционна консултация в реално време. Трима от нашите лекари са със завършен курс за работа с източници на йонизиращо лъчение, което е важно условие постоянно да има лекар, който да проведе качествено рентгенологично изследване.

Операционния блок е оборудван с апарат за инхалационна анестезия, пациентен монитор, апарат за изкуствена белодробна вентилация, електрокоагулатор и всичко необходимо за провеждането на мекотъканни, коремни и ортопедични операции.

Клиниката разполага и с ехограф, който е неизменна част от диагнозата на много коремни заболявания. Предстои да закупим ново поколение ехограф, с опция за доплер и ехокардиография, за да може адекватно да разширим обема на дейностите, за да не изоставаме от наложените световни тенденции в образната диагностика.

Д-р Антонио Петков: 90% от болестите при гризачите домашни любимци се дължат на неправилното хранене

– В клиниката се извършват сложни операции. Какви са най-честите проблеми, с които се обръщат към вас?

– Оперативната дейност е свързана както с травматизъм и спешност, така и с планов прием и по-специални козметични и корективни операции. Оперативната и спешна дейност често пъти изискват продължително и специализирано наблюдение, за което сме оборудвали стационари. Там при необходимост животните са под 24-часово лекарско наблюдение. Основната дейност е лечение и профилактика на животни за компания, които в последно време не се ограничават само до кучета и котки. Имаме и пациенти – порчета, змии, игуани, различни птици, морски свинчета и т.н. Ето защо е необходимо специализирането на лекари от екипа, за да можем адекватно да реагираме на всяко едно предизвикателство. Стремежът ни е да дадем цялостна услуга на все по взискателните ни клиенти – от приемането, отношението към пациентите и клиентите, до задоволяване на най-малките капризи.

Рядка операция на английски булдог направиха във ветеринарна клиника „ИДА-ВЕТ”

– В тази връзка, имате и хотел за домашни любимци…

– За нашите любимци има изграден хотел и груминг център, който е оборудван със специална маса, място за къпане и всички необходими за това инструмен ти. В скоро време ще обучим и член от екипа, който да задоволи капризите и на най-взискателнитени клиенти.

– Какво ви дава и какво ви взема работата?

– Работата е отговорна трудна, психически натоварваща. Често пъти няма смени, работи се докато има пациенти, събота, неделя, през нощта, от което страдат нашите семейства и близки. Нерядко сме отсъствали от различни тържества и семейни поводи в името на това да окажеш спешна помощ на беззащитно същество, каквито са нашите домашни любимци.

– Вие имате ли си домашен любимец?

– Гледаме йоркширски териер заради децата. Не знам как издържа (смее се). Иначе гледам караканчанки, отговорен съм по селекцията на Каракачанския клуб. В момента имам три кучета, участвам с тях на изложби. Такова беше първото ми куче още 1979 г. От тогава е и любовта ми към тази професия.

– Какво си пожелавате?

– За една година през клиниката са минали около 3600 пациенти от целия регион. Предстой още много работа, като развитието ни в съответните специалности, да работим все по-добре, по-технологично, с по-малко болка и най-вече висок професионализъм в името на нашите пациенти. В личен план се надявам да увелича екипа, да дам възможност на лекарите да имат време за продължаващо обучение, специализации, за да сме с всеки изминал ден по-подготвени за това какво ще ни поднесе действителността.

%d bloggers like this: