film izle
7 февруари 2018, 12:02 1 коментар

Проект ще се бори с един от най-големите онлайн рискове – интернет порнографията

Сдружение „Учебна работилница Европа” – Плевен се включи в инициативите на Международния ден за безопасен интернет

На 6 февруари 2018 г. много страни по света отбелязват Международния ден за безопасен интернет. Тази година той е под мотото „Създаване, свързване и споделяне на уважение: По-добрият интернет започва с теб”. Сдружение „Учебна работилница Европа” – Плевен за трети път организира пресконференция по повод този ден. И това не е случайно – в три успешни международни проекта с тема интернет опасностите е участвало досега плевенското сдружение. Това са проектите „Кибертормоз – внимавай! („CybMobb“) – образователен проект за обучение на преподаватели, „Да поговорим за порното“ – разяснения относно порнографското съдържание в Интернет и секстинг в ежедневието на семейството – „IpuS“ и “Интернет – пространство (не)свободно от закона, обучение и учене чрез мобилно приложение за защита на данните с цел подобряване на медийната компетентност в сферата на обучението на възрастни, младежи и ученици (DAPPS)”. Доказателство за ефективността на проектите са създадените по тях платформи: http://cyberhelp.eu/bg, http://ipus4family.eu/bg и http://datapp.eu/datapp/index.php/bg, които на няколко езика предлагат богат материал за ползване от учители, родители и деца, и социални работници – информация, видеоклипове, библиотека, интерактивни игри.

Естествено продължение на дейността в посока кибер тормоз и кибер опасности на международния консорциум, който включва и плевенската НПО, е проектът „Компетентност по въпросите на порнографията в ежедневната социална работа“ (PODIGIKOM). Той се финансира по програма Еразъм +, Стратегически партньорства за младежта. Координатор е фондация „Медийна и онлайн зависимост” от Люнебург, Германия. Партньори са 7 организации от 6 държави: Германия, България, Румъния, Австрия, Белгия и Гърция.

На пресконференция в клуба на БТА в Плевен председателят на Управителния съвет на „Учебна работилница Европа”, Пенка Спасова представи досегашната работа на сдружението по тематиката и какво предвижда проектът PODIGIKOM.

„Работата по проекта започна с провеждане на мeта проучване, с акцент върху настоящите потребности и идентифициране на съществуващите възможности за обучение за работещи в сферата на младежта професионалисти за компетентност по въпросите на порнографията. Всички партньори се убедихме, че темата е много актуална”, сподели Пенка Спасова. „В цяла Европа сблъсъкът с интернет порнографията се числи към най-големите онлайн рискове. Разнообразните възможности и лесният достъп до порнографски материали в интернет крият рискове и объркват подрастващите при тяхната сексуална социализация. Проблем е и това, че за родителите темата е табу. Целта на нашия проект е да се разработи електронна образователна платформа за формиране на познания в областта на порнографията, предназначена за социални работници, но това включва и всички специалисти, които работят по темата, както и студенти, каквито подготвя например катедра „Социални дейности” в медицинския колеж към Медицински университет – Плевен”, разясни Спасова.

„Учебна работилница Европа” представи данни от проучвания и анкети за порнографията в интернет

Тя запозна присъстващите с основните изводи от проучванията на всички партньори. „Изключително важен е изводът, че навсякъде е необходимо образование по медийна компетентност сред учениците. Потенциалът на пристрастяването към интернет се припознава безспорно във всички страни. Медиите и особено интернет играят важна роля в сексуалното образование. Необходимо е систематично и непрекъснато обучение на всички работещи в сферата на младежта, за да могат да боравят с тази тема. И накрая – оказа се, че в социалната работа почти нямаме примери за добри практики по темата за така наречената порнографска компетентност и затова има спешна нужда от действия”, обобщи Пенка Спасова.

Коментари и мнение по темата на проекта и споделяне на личен опит направиха в изказванията си присъстващите специалисти от организации и институции, партньори на сдружение „Учебна работилница Европа”.

Доц. Искра Петкова от Медицинския университет изрази задоволство от възможността студентите в специалност „Социални грижи” чрез съвместната работа с неправителствени организации да научават много неща извън преподавания материал и да трупат опит по актуални за обществото теми, да контактуват с експерти.

Валерия Симова, психолог от сдружение „Малки стъпки” подчерта, че разбирането за секса търпи промени в различните етапи от развитието на детето и възрастните трябва да наблюдават специфичните прояви на сексуализация, но да се тревожат само от неспецифичните прояви. „Няма конкретен профил на деца, които използват сексуализирано поведение – те могат да бъдат и от благополучни, и от дисфункционални семейства. Възможно е това поведение да е от любопитство, а може и да е вариант за справяне с различна тревожност. Затова е важно и родителите, и специалистите да не морализаторстват, а да проявяват търпение, за да открият конкретната причина”, каза Симова.

Директорът на Професионалната гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване (ПГРТО), Невена Арабаджиева разказа накратко за досегашната много активна дейност на Родителската академия в гимназията и за сътрудничеството със сдружение „Учебна работилница Европа”. ПГРТО е сред финалистите в националния конкурс „Посланици на здравето”, с проект на тема „Здравна ученическа платформа – за живот без зависимости”. По проекта вече се работи, всеки месец има проява и, което е важно, идеите са изцяло на учениците ни, сподели Невена Арабаджиева.

Жанин Ал-Шаргаби, която представлява област Плевен в Съвета на децата към председателя на Държавната агенция за закрила на детето, сподели, че техните действия са насочени към подпомагане на специалистите по младежки проблеми и въпроси. Съветът провежда инициативи и на местно ниво и една от актуалните теми е точно тази за интернет опасностите, за по-висока компетенция при използването на социалните мрежи. Съвсем скоро в Плевен предстои лекция по темата за онлайн престъпленията с експерт от ГДБОП, която Съветът на децата ще проведе съвместно с Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, обяви секретарят на Комисията, Димитър Пенков.

има 1 коментар
  1. Anonimus каза:

    Тежка е бУрбътъ с порното на НПО-то! Ще се усвоят едни парички от проекта, ще опънът локуми пред тоя и оня и ще „спрат“ порно сайтовете ли?! Поредното отчитане на дейност- да си намерим работа. Само не са казали какъв стил ще е борбата-свободен ли, класически ли? Ама като гледаш порно и стъпка по стъпка почваш да си мислиш, че си „експерт“ в областта! Нелепо.. Представа си нямат от киберсигурност! иКСперти-локумджиии..

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация