film izle

Отвори врати изложбата „Преди Гутенберг и след това”

Експозицията в РИМ – Плевен включва над 50 пана и експонати, представени от Диян Павлов – Джими

В Регионалния исторически музей (РИМ) – Плевен снощи беше открита изложбата „Преди Гутенберг и след това”, която проследява развитието на писменото слово през вековете – от древността, през откриването на печата до наши дни. Експозицията включва над 50 пана и експонати, представени от Делян Павлов – Джими, създател на оригиналния проект „Творителница о писменех”. Най-голям интерес предизвика копието на първата печатарска преса на Гутенберг, демонстрирана от Джими.

Интерактивната изложба е посветена на 550-годишнината от смъртта на Гутенберг и 620 години от рождението му. Експозицията се организира със съдействието на община Плевен и РИМ. Тя ще остане в залите на музея до 2 март, като всеки делничен ден от 15 ч. посетителите ще имат възможност да наблюдават демонстрация на Гутенберговата преса и да се запознаят с процеса лично от организатора Диян Павлов – Джими. През седмицата във вторник и четвъртък от 16 часа, а в събота от 11 часа, за посетителите на изложбата ще има прожекции на документална лента за делото на Гутенберг.
Експозицията беше официално открита от зам.-областния управител Татяна Божинова, а приветствие от името на общината поднесе зам.-кметът Милен Яков.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация