film izle

В Плевен създават първи в страната ученически гвардейски оркестър

В СУ „Иван Вазов“ – Плевен готвят създаването на Първия в страната ученически гвардейски оркестър, информират от асоциация „Докосни дъгата“.

След Кърджали, тази година и в Плевен учениците от ОУ „Д-р Петър Берон“ облякоха униформи и почувстваха тежестта на това да бъдеш гвардеец. Вече се зароди идея тази инициатива да бъде продължена.

„Инициативата продължава отново в моя роден Плевен“, сподели за „По света и у нас“ по БНТ д-р Денислава Ангелова – председател на асоциация „Докосни дъгата“ и основен инициатор за създаването на ученически гвардейски отряди. „Надявам се в средата на месец май да можем да открием първия за страната ученически гвардейски оркестър. Това ще се случи в СУ „Иван Вазов“, най-голямото училище в областта. Тази седмица с националната гвардия и с диригента на гвардейския оркестър ще работим с децата. От два месеца директорът на СУ „Иван Вазов“ Димитър Митев е започнал възстановяването на духовия оркестър и по стечение на обстоятелствата се събрахме, взехме решение, че заедно може да направим опит да създадем първия за страната гвардейски ученически оркестър. Имаме вече гвардейски отряд в Плевен – в училище „Петър Берон“, така че това ще бъде моя опит да направя едно гвардейско цяло в Плевен. След това заминаваме за Смолян, Пловдив, Русе, Шумен… Има желание за отряди на много места. Много пъти съм казвала, че семейството възпитава децата в патриотизъм, но училището оформя патриотичния мироглед. Децата на съвремието търсят примери на които да подражават“, смята д-р Ангелова.

Тя разказа, че вчера се е състояло първото представяне на ученическият гвардейски отряд в Плевен и децата са били много въодушевени и изненадани. „Вълнуваха се искрено, а хората им ръкопляскаха и се радваха. Освен гвардейци, имаше и четници – вече в доста градове има такива четнически отряди. Плевен е дом на историята. За да пребъде Плевен трябва да се обръща внимание на младото поколение“, допълни д-р Ангелова, изказвайки благодарности към полковник Бешев, който помогна за подготовката на „Бероновци“.

В какво точно се състои дейността на младите гвардейци? Те посрещат гостите, поднасят венци, участват в строя на националните празници, както и в международни фестивали. Д-р Денислава Ангелова разкри, че има голямо желание с националната гвардейска част следващата година при сформиране на 3-4 отряда да направят фестивал, посещение в Националната гвардия и тренировка с тях. „Децата са щастливи. Нещото, което бригаден генерал Илко Йорданов оставя в нас и в децата е огромно доверие. Правят го с голямо желание и любов към подрастващото поколение“, посочи тя.

Президентът Румен Радев е патрон на инициативата за създаване на ученически гвардейски отряди. „Той беше патрон на ученическия гвардейски отряд в Плевен и впоследствие стана патрон на инициативата. Президентът е много добър пример за младите хора. Помощта е достатъчна с примера, който дава той. Администрацията на държавния глава също много активно се включва в мероприятията и в желанието всичко да бъде както трябва. И Министерството на отбраната е наш партньор. Министър Каракачанов беше с нас в Плевен, сега се надяваме, че ще дойде още веднъж“, сподели д-р Ангелова.

има 2 коментара
  1. Неделчева каза:

    Този директор натегач е вреден,но достоен подмазвач на всяка власт. Той и космонавти ще подготвя за извънземните, ако са на власт…

  2. Директорка каза:

    Добро е, спор няма. Но къде остават малките ученици? Да не би да влагат по-малко старание? Кой ги отразява, а и как им се отразява това неглижиране?Педагогическо ли е? Но, ние се гордеем с постиженията и представянията им!

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация