“Българи от старо време” – една идилия по загубения рай

Премиерата на музикално-драматичния спектакъл с участието на четири плевенски творчески институции е предвидена за 17 април

За първи път на плевенска сцена обединяват усилията си четири творчески институции в реализацията на драматично-музикалния спектакъл „Българи от старо време” по Любен Каравелов. Експериментът на Драматично-куклен театър „Иван Радоев”, Плевенска филхармония, Общински хор „Гена Димитрова” и Северняшки ансамбъл „Иван Вълев” е под режисурата на Димо Дешев.

„Защо „Българи от старо време”? За трети път в плевенския театър се прави този спектакъл. Тази повест е наша класика. Може би е по-добре да е Виктор Юго или някой друг, но това е наша класика и затова ние периодически се завръщаме към нея. Защото търсейки кои сме, да разберем кои сме били, кои сме сега и къде отиваме, простичко е…” – сподели минути преди първата репетиция в театъра постановчикът Димо Дешев. По думите му пред възможността да бъде представена пиесата като пародия или идилия, везната натежава повече към идилията.

„При нас ще има една носталгия по изгубения рай, което съществува и днес сред нашето народонаселение – носталгия по изгубената държава се засилва. И ние по този начин ще отговорим на това настроение в обществото. Няма да се лишим и от някои пародийни препратки. Но „Българи от старо време” – една идилия по загубения рай, това е.”

Режисьорът Димо Дешев смята, че спектакълът може спокойно да носи и подзаглавие „Ромео и Жулиета от Копривщица”, заради пародийните и забавни любовни истории.

Директорът на Плевенската филхармония Любомир Дяковски подчерта, че съвместният проект на четирите институции е посветен на 140 години от освобождението на България. Според Дяковски ролята на филхармонията е да придаде специфичен музикален колорит на спектакъла. Ще звучи основно автентичната музика на Асен Карастоянов, която ще се изпълнява изцяло на живо.

Общият брой на участниците от всички творчески състави ще е над 80, а актьорите, които ще се изявяват на сцената, са десет.

Премиерата на музикално-драматичния спектакъл „Българи от старо време” е предвидена за 17 април.

 

%d bloggers like this: