film izle

Мая Манолова: Всички работници от фалиралата фабрика „Звезда“ ще получат неизплатените си възнаграждения

Фондът за гарантиране на вземания ще изплати на всички работници, които имат прекратени трудови договори, дължимите суми от заплати, плюс обезщетения за неизползвани отпуски. Това заяви на днешната си среща с бивши работници от обявената в несъстоятелност фабрика за олио „Звезда” националният омбудсман Мая Манолова. Тя поясни, че това е станало възможно след направените по нейна инициатива промени в законодателството в  края на миналата година.

„Срещата беше наложителна, за да изясним конкретиката на случаите и да се срещнем с представители на НОИ. Още през следващата седмица, в понеделник, работниците могат да подадат своите искания пред фонда, за да бъдат тези общо 65 души изцяло обезщетени от Солидарния фонд, който съществува в България за подкрепа на работници при фалит на предприятия.”

Манолова припомни, че този фонд съществува вече 7-8 години, но той реално не е изплащал никому нищо заради абсурдни законови ограничения. По думите й оттук нататък срокът, който съществуваше, вече няма да бъде само 3 месеца, 12. Ще паднат и маса други бюрократични изисквания, така че работниците ще бъдат максимално улеснени, когато има какво да им се плаща от техния фалирал работодател.

Мая Манолова добави, че има нови правомощия и Инспекцията по труда за случаите, в които изобщо не се е намерил кредитор, който да започне производство по несъстоятелност. Инспекцията ще има право да започне тази процедура от името на работниците.

Омбудсманът поясни, че това, което работниците могат да си поискат от фонда, е до 6 неплатени заплати на стойност до 1 200 лева всяка една от тях, плюс обезщетенията.

„Сега синдикът на предприятието трябва да бъде притиснат и ние ще се заемем да им съдействаме да се снабдят с необходимите документи, в които да е ясно какви са заработените и неплатени заплати, какви обезщетения им се дължат.”

Манолова допълни, че след като Фондът за гарантиране на вземания обезщети работниците, платените пари ще се търсят от работодателя.

За презентацията е нужен JavaScript.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация