film izle

11 март – ден на ракетните войски и артилерията в Българската армия

На 11 март 1913 г. започва епохалният, победен  щурм на Одринската крепост, считана за непревземаема

Денят 11 март е определен за професионален празник на ракетните войски и артилерията в българската армия със заповед на министъра на отбраната от 7 май 1992 г. Свързан е с участието на българската артилерия в решителната атака за превземането на Одринската крепост през Балканската война (1912 -1913 г.).

За първи път празникът се чества през 1993 г. по повод годишнината от щурма и превземането на Одринската крепост.

На 11 март 1913 г. започва артилерийската подготовка. За нея се привлечени много артилерийски части, създадени са артилерийски групи, нещо което се прави в хода на Балканската война и е чисто български патент. Артилерийската подготовка продължава повече от 12 часа и свършва своята работа.

11 март е един триумф на българската артилерия, защото след артилерийската подготовка, на 12 март започва щурм, превзети са предните позиции.

На 13 март над джамията Султан Селим в Одрин се развява българския трибагреник, като главна заслуга за победата при Одрин има българската артилерия.

Това го признават всички военни специалисти, които идват при Одрин веднага след неговото превземане, за да се поучат от опита на Българската армия“, Затова 11 март 1913 г. е приет за професионален празник на българската артилерия.

Продължително време след 1944 г. българските артилеристи са отбелязвали своя празник заедно със съветските артилеристи – на 18 ноември. Тази историческа грешка е поправена през 1993 г.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация