film izle

Теменужка Петкова: Всички предпоставки проектът АЕЦ „Белене” да бъде реализиран са налице

Оборудването на площадка „Белене” се съхранява по изискванията и инструкциите на заводите производители. Това установи енергийният министър Теменужка Петкова. Днес – 12 март, в 10.30 часа, придружена от изпълнителния директор на „Национална електрическа компания” ЕАД Петър Илиев, тя посети площадката на втората атомна електроцентрала. Посрещнаха ги ръководителят на отдел „Технологично обслужване на площадка „Белене” Лорин Лоринков и кметът на общината Милен Дулев.

До края на работния ден НЕК със собствен ресурс – човешки и финансов, ще изгради навесите, които да гарантират съхранението на оборудването, уточни министър Петкова и припомни, че само един кандидат е участвал в обществената поръчка за тази дейност, но той е отказал да подпише договора. През изминалата седмица на площадката са доставени материалите, свързани с преконсервацията на оборудването.

„Българският парламент с единодушие, което много рядко се случва, взе важно решение, свързано с това Министерството на енергетиката до 30 юни да внесе предложение във връзка с реализацията на оборудването. В Министерството на енергетиката вече има работна група, която прави анализи и разработва различите варианти. Към тази група ще бъдат включени колеги от Националната енергийна компания, Българския енергиен холдинг, АЕЦ „Козлодуй”, Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“ – всички, които имат отношение към този процес”, съобщи Теменужка Петкова. Според нея „Белене” да се превърне в балкански проект е много добра идея и напълно осъществима. Сериозен инвеститорски интерес към АЕЦ „Белене” има от най-голямата държавна китайска ядрена компания. До колко интересът е реален ще се провери в рамките на една процедура, каквато по всяка вероятност ще бъде стартирана, каза енергийният министър. Предстои да се водят преговори и с Европейската инвестиционна банка, която е направила заявка да участва във финансирането на АЕЦ „Белене”.

„Всички предпоставки проектът АЕЦ „Белене” да бъде реализиран са налице – имаме лицензирана площадка, имаме оборудване, което сме платили и което отговаря на всички изисквания и е с най-високо качество, имаме необходимите кадри. Остава да се направи много сериозната крачка напред – да помислим за финансирането, за структурирането на проекта, така че да може да се гарантира неговата експлоатация и неговата реализация на пазарен принцип. Аз мисля, че има голям шанс това да се случи”, заяви Теменужка Петкова. Тя изрази съгласието си с тезата в доклада на Българската академия на науките, че най-лошият вариант е ако не се прави нищо на площадка „Белене”. Министър Петкова посочи, че през 2035 година ще има дефицит на мощности в целия регион заради изискванията на Европейския съюз към въглищните централи.

Макар че проектът води началото си от преди близо 37 години, според енергийния министър сега е дошло времето да се активизират сили и експертен потенциал, за да се вземе най-доброто решение за България. „Имаме шанс и трябва да опитаме да реализираме този проект при спазване на параметрите, които сме задали – на пазарен принцип и без държавна гаранция, и смятам, че ще има успех”, заключи Теменужка Петкова.

„За“ изграждането на АЕЦ „Белене” е и изпълнителният директор на „НЕК” ЕАД Петър Илиев: „Аз съм и енергетик и за мен ядрената енергетика в България няма друга алтернатива и най-доброто решение е да се построи нова ядрена централа”. Петър Илиев изтъкна, че работи в добро партньорство с ръководството на община Белене. Кметът Милен Дулев връчи на него и на министър Петкова писма, с които отправя искане за съдействие при реализацията на спечелен от общината проект „Реконструкция и рехабилитация на общинска пътна мрежа: път Белене – АЕЦ „Белене“. В писмото е записано още необходимостта от поддръжката на имоти, собственост на „НЕК” ЕАД, които крият предпоставки за инциденти – източното крило на ОУ „Васил Левски” – Белене, предназначено за физкултурен салон, и незавършен ресторант до блок 1Б/75.

Ралица Господинова

За презентацията е нужен JavaScript.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация