film izle

Димо Дешев написа хумористична теория за нашия народ

Издателство „Захарий Стоянов“ издаде “Записки по българската история“ със смехории

Димо Дешев повече от времето си прекарва като театрален режисьор, поставя често смешни пиеси… Понякога сам пише комични текстове, които други режисьори поставят на сцената. Неговата първа книга „Записки по българските истории“, която има подзаглавие „Хумористична теория за нашия народ“ и съдържа според определението на автора „драсканици, писаници и смехории“.

Тя ще бъде представена на 15 март (четвъртък) от 18 часа в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ – ІІ етаж.

„Казвам се …
Всъщност това няма голямо значение!
Повечето от времето си прекарвам като режисьор в Театъра – както
се вижда от картинката – поставям смешни пиеси… Понякога самият аз пиша комични текстове, които други режисьори поставят на Сцената. През останалото време си мисля разни забавни, иронични, понякога дори сатирични неща, докато наблюдавам Света около нас. Част от тези своенравни мисли имам нахалството да записвам – с мисълта, че казаното отлита, но написаното остава… Сякаш е много важно да остане… Важно е! Важно е да гледаме с критичен поглед това, което става около нас. Така, както – през вековете – хиляди като нас са подлагали на съмнение и смях Ставащото – и така са Очовечавали Ужаса на Трагедията, наречена Човешки Живот!
Аз съм един от тези, които се усмихват, когато наблюдават Живота!
Иначе се казвам Димо Дешев!“

„Наричам първата книга на Димо Дешев букет, тъй като в нея има всякакви цветя от годините на „соца“ и последвалата прехождаща демокрация, чието истинско лице едва ли някога ще видим. Какви ли не аромати се разнасят от страниците й – смешни, весели, абсурдни, гротескни, тъжни, че дори и трагични в своята накъсана и задъхана, а на места дори анекдотична форма.

Всичко писано от Димо Дешев през годините носи белега на своето време, на неговите безсмислени завихряния и глупашки случвания и случки, които хем ни разсмиват, хем ни озадачават и ни карат да се питаме: как е възможно да сме живели така, как е възможно все още да живеем така? Е, отговорът е – възможно е! Но все пак остава смехът, добронамереността и чувството за съпричастие въпреки безобразията на времето.

Най-хубавото на тази книга е, че Димо Дешев не претендира за писателски ореол (освен добър, той е и скромен човек) и си мисля, че подобно достойнство още повече подчертава качествата на неговите текстове. Вярвам също, че читателите ще усетят колко е важно наистина да не си сериозен и да се правиш на такъв, какъвто не си. В своята кошница Димо Дешев е сложил най-прекрасните си цветя, чиито аромати (а Димо е вещ познавач на ароматите, повярвайте ми) дълго ще възбуждат и наслада от прочетеното, и възхищение от написаното“, казва в послеслова си към книгата редакторът Емил Андреев.

Не е случайно, че книгата е илюстрирана от прекрасните и дори станали класически карикатури на Георги Чаушов, на Ивайло Нинов и на Красимир Коцев.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация