film izle

Плевенчани се обявиха за изграждането на паметник на Девета плевенска дивизия

Широко обществено обсъждане за изграждането на паметник на героите-победители от Девета пехотна плевенска дивизия беше проведено в зала „Катя Попова”. Плевенчани се обявиха категорично за изграждането на паметник на Девета плевенска дивизия. Събитието се организира от инициативния комитет „Героите на Дойран” по повод 100 години от Дойранската епопея. Официален гост на събранието беше вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.
„Плевен е един град, който има много паметници. Липсва един паметник, на онези български войни от Девета пехотна дивизия, които воюваха по бойните полета на Балканския полуостров за българската национална идея.” Това подчерта в словото си пред плевенчани министър Каракачанов. По думите му това е един идеал, завещан на 3 март 1878 година – всички българи да живеят в една държава, санстефански идеал. Военният министър е категоричен, че ние сме длъжни на тези хора и трябва да почетем тяхната памет, защото всеки един от нас носи като наследство кръв от тези наши предшественици.
„Аз приветствам тази ваша инициатива и заявявам, че Министерството на отбраната ще подкрепи инициативата с всички възможни средства, които има.” Каракачанов уточни, че военното министерство има лимит за финансова помощ до 10 хиляди лева. Другото, с което ще помогне, е с гилзи, които след претопяването им ще се използват за материала, с който ще се изгради самия паметник.
В словото си членът на ръководството на АБВ Румен Петков припомни, че идеята за паметник е от един век, но без никаква реализация и предложи учредяване на дарителски фонд, тъй като каузата е повече от благородна.

„Самия факт, че години след изключителната победа на Девета плевенска пехотна дивизия при представянето на генерал Владимир Вазов пред британския легион изрично се казва, че това е един от малкото генерали, чието име блести сред официалните лица във Великобритания. Така че каузата е повече от значима и нека да започнем да набираме средствата сега. Считам, че начинът, по който отбелязахме 140 години от освобождението на Плевен от турско робство, показа много верни стъпки, които ако предприемем сега, съм сигурен, че най-после ще завършим това дело на благодарност, признателност и почит към тези наши съграждани, към тези наши сънародници, които постигнаха една от най-значителните победи на Българската армия в цялата й история.”

За презентацията е нужен JavaScript.

има 1 коментар
  1. Генчев каза:

    Всеки военен да даде по една заплата, а общинари и политици от АБВ – по две и готово. Другото е патриотизъм с чужди пари.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация