film izle

Кметът Спартански и Румен Петков разширяват взаимоотношенията с Русия

200 години от рождението на император Александър ІІ и на генерал Едуард Тотлебен ще бъдат отбелязани в Плевен

Съвместна пресконференция в заседателната зала на община Плевен дадоха днес кметът Георг Спартански и бившият градоначалник Румен Петков. Поводът за срещата им с представители на медиите бяха току-що приключилата визита на Петков в Москва и работната среща на Георг Спартански в началото на седмицата в Дома на Москва в София с представители на правителството на руската столица.

Румен Петков разказа за посещението си в Москва, където е продължил разговорите си с Руското историческо и Руското военно-историческо общество, започнати в Плевен на 8 и 9 декември 2017 г. и на 2 и 3 март тази година. ”С чувство на удовлетворение трябва да кажа, че чух много добри отзиви за тържествата в Плевен, за тяхната организация и отношението и интереса, който е имала плевенската общественост. Получихме покана за продължение на дискусията, започнала в Плевен, което да се проведе през третата десетдневка на месец май.”

Петков подчерта, че Руското историческо и Руското военно-историческо общество държат специално на присъствието на кмета Георг Спартански и на директора на Военно-историческите музеи в Плевен Емилия Зорнишка като основен домакин на тържествата за 140-годишнината от Плевенската епопея. Според Румен Петков от руска страна е оценено по достойнство отношението ни към руските паметници в България и атмосферата, която кметът и неговият екип са създали по повод на юбилейната годишнина.

Петков подари на градоначалника специалния плик и пощенска картичка, валидирани по повод 140-годишнината от освобождението на България със специална номерация. Образите на картичката са на генерал Тотлебен и на генерал Столетов, което означава, че Плевенската епопея е наравно оценена с Шипченската, коментира Петков. Той показа и списанието на Руското историческо дружество, в което тържествата на Плевен са отразени по много убедителен начин, като близо половината от съдържанието е посветено на 10 декември и 3 март. Петков връчи на Емилия Зорнишка комплект от материали, свързани с отбелязването на 110 години от създаването на Руското историческо общество.

По повод два знаменателни юбилея, свързани с освобождението на Плевен – 200 години от рождението на император Александър ІІ и на генерал Едуард Тотлебен, Румен Петков се е договорил с плевенския митрополит Игнатий в края на този месец да бъде отслужен тържествен молебен. Църковната служба ще се състои в храма „Свети Николай”, където е бил и първият благодарствен молебен на 12 декември 1877 година в присъствието на Цар-Освободител Александър ІІ в чест на победата при Плевен.

Кметът Георг Спартански разказа за работната среща в Дома на Москва в София, където е бил по покана на директора на дома Борис Громов. По време на нея кметът се е срещнал със 7-членна делегация от правителството на Москва, по чиято инициатива се отбелязват редица мероприятия, свързани със 140-годишнината от освобождението на България. Спартански отбеляза, че по преценка на руската страна са отправени покани към три български кметства – София, Варна и Плевен, в които да бъдат проведени до края на септември културни и спортни прояви. Кметът заяви, че в Плевен ще се организира шахматен празник, в който ще участва като гост руски гросмайстор от световна величина. Спартански е предложил на своите партньори от Москва и организирането на съвместен концерт с гостуване на руски представителни състави и участието на хоровата формация „Гена Димитрова”, хор „Звъника” и Северняшкия ансамбъл. Обсъдено е и участието на Плевенската библиотека във Форума на библиотеките в София. Кметът е информирал представителите на Москва и за голямата дарителска акция – благотворителен концерт на „Била” в зала Арена Армеец на 22 май, в която ще бъдат събрани средства за ремонт на Плевенската панорама. Руските партньори са предложили своята помощ, като изпратят специалисти от студио „Греков”, които са участвали при създаването на панорамата, които да се включат в реставрация на платното и предметния план.

В края на пресконференцията кметът Спартански връчи на Румен Петков специалния плакет със символите на Плевен – Панорамата и Мавзолея, който е връчван на бившите кметове на града и на Симеон Сакскобурготски.

За презентацията е нужен JavaScript.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация