Mного често алергиите се дължат на хронични инфекции

Има ли връзка между хроничния фарингит и дихателната алергия при условие, че няма други проблеми с горните дихателни пътища? На този въпрос отговаря д-р Юрий Николов, специалист по УНГ и завеждащ плевенската МБАЛ „Св. Параскева“. 

Дихателната алергия на горните дихателни пътища е един процес винаги ангажиращ и горните, и долните дихателни пътища. Когато става въпрос за алергия на горните дихателни пътища, се концентрираме върху факта хронични инфекции в тях, тъй като много голям процент от целогодишните алергии се дължат на хронични инфекции. Тези инфект алергии се причиняват от микроби, които предизвикват алергизиране на организма и свръхчувствителност, която в бъдеще време се разширява и към други причинители, включително екзогенни и ендогенни алергени.

Хроничният фарингит винаги е вторично заболяване. Известни са наблюдения, при които при наличие на хроничен хипертрофичен фарингит (хронично възпаление на лигавицата, свързано с продуктивни процеси и нарастване, уголемяване и надебеляване на лигавицата на гълтача), да се развива и дихателна алергия. Много често този хипертрофичен фарингит се появява като следствие от хронични възпаления в устната кухина и орофаринкса – болни зъби, абсцеси, хронично възпалени сливици и или остатъци след операция на хронично възпалени сливици. Тъй като в тази атрофирала тъкан намират възможност за репродуктиране много бактерии, се образува хроничен фокус и тези бактерии с продуктите, които произвеждат – токсини, се явяват сериозен алергично моделиращ процес. Организмът се опитва по някакъв начин да се справи с тези инфекции, разбира се не успява и реагира с променена чувствителност или свръхчувствителност, което не е нищо друго освен начало на алергична реакция. В бъдеще, ако не се вземат необходимите мерки за лечение, диапазонът на алергените, причиняващи тази алергична реакция на организма, се разширява. Изисква се трудно и продължително лечение, както при всеки вид алергия. Първо обаче трябва да се диагностицира видът на хроничния фарингит. Ако е хронично апотрофичен със задръжка на инфекция трябва да се излекува първо той. Лечението е оперативно. С помощта на високочестотна хирургия се извършва изчистване на хипертрофиралите участъци от лигавицата, като по този начин се санира и самата хронична инфекция в орофаринкса. Ако има други фокуси на хронична инфекция, те също трябва да се санират – остатъци от оперирани сливици, хронично възпалени сливици, болни зъби и венци. Задължително трябва да се диагностицират носа, околоносните кухини и да се определи нормално ли е дишането. Ако там има хронични инфекции, те също трябва да се отстранят. След като приключим с лечението на инфекциозните фокуси, трябва да се проведе едно продължително антиалергично лечение с антихестаминови препарати, като понякога се налага включването на системни кортикостероиди, а след това и лечение с локални кортикостероиди. Клиничното наблюдение е задължително поне в рамките на 6 месеца.