film izle

График и живописец от Силистра показват свои творби в галерия „Бешков“

Поредната авторска изложба  – този път с тостуващи творци от Силистра, беше открита в ХГ „Илия Бешков”. Димитър Кулев и Коста Дончев са стари приятели на плевенската галерия и редовни участници в Биенале на малките форми, както и носители на награди и номинации от форума. Техните творби – живопис и графика, сега изпълват голяма част от арт пространството, представени на вниманието на ценителите.  Гостите бяха приветствани от директора Мирослав Минчев, който припомни част от богатата им биография.

Коста Дончев е носител на Наградата на Международна фондация „Св. св. Кирил и Методий“ от Осмо Биенале на малките форми и първо с международно участие – Плевен 2016 г.  Димитър Кулев е участник в повечето издания на нашето Биенале и носител на Диплом от тях.

Те са известни не само в страната, а и световно признати участници в големи световни форуми.

Главният галерист Антония Караиванова подчерта, че тази година изложбите на съвременни български автори тук са по покана на галерията на фона на 60-ата годишнина на културния институт. Голямото честване ще бъде през май, а това е седмата изложба от началото на годината, припомни Караиванова и обеща до декември събитията да бъдат поне 7х4.

„Днес няма да правя анализ на творбите в нашите зали. Впечатляващ  е този синхрон между двамата – график и живописец – в композиционен баланс, в чисти решения, в пулс  към обект – врата, кораб, тераса,  с  усет за безконечност към взор и безвремие”, каза в представянето на авторите Караиванова.

Те от своя страна благодариха за поканата на плевенската галерия. С надежда да задоволят взискателната плевенска публика.

За презентацията е нужен JavaScript.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация