Скандали и взаимни обиди по време на срещата за проблемите с бездомните кучета в Плевен

Повече от 2 часа продължи срещата на граждани, общински съветници и природозащитници с кмета Георг Спартански и председателя на Общинския съвет Мартин Митев по повод проблемите с бездомните кучета в Плевен. В нея взеха участие и секретарят на общината Паулина Кирова и шефът на отдел „екология” Павлина Тодорова.

Голяма част от гражданите изразиха своето безпокойство от разрастващата се популация на четириногите и зачестилите нападения над хора от бездомните кучета. Въпреки призивите на кмета да не се впускат в лични истории, много от хората държаха да разкажат своите неприятни преживявания с бездомните животни. Природозащитници пък възразиха, че се преувеличава с твърденията за огромен брой агресивни кучета в града и на свой ред се възмутиха от жестоките и зверски прояви срещу бездомни четириноги. Обстановката в зала „Плевен” се нажежи и започнаха да се сипят взаимни обиди от оформилите се два лагера. Стигна се и до демонстративно напускане на залата.

Кметът Спартански предложи гражданите да се концентрират върху конкретни предложения и мерките за справяне с проблема.

По думите му той ще се реши окончателно с изграждането на постоянен приют за кучета с капацитет до 2000 животни на мястото, където се е помещавала закритата вече държавна ветеринарна лечебница на улица „Г.М. Димитров”. Съществуващият в момента приют за кучета с капацитет едва 40 кучета край Къртожабене е за временно настаняване, където животните остават само докато се кастрират и обезпаразитят, след което отново се връщат на улицата.

Новият обект за безстопанствени животни е в процедура на проектиране и реализацията му може да завърши до година и половина, обеща градоначалникът. Според него до тогава може да се потърси вариант за изпращане на кучета от Плевен в приюти в други общини или в чужбина, за което има обещания за помощ от фондация „Четири лапи” и други природозащитни организации. Кметът заяви, че общинската администрация е готова да увеличи щата на ветеринарите, които работят за общината и извършват дейностите по кастрация и обезпаразитяване на бездомните кучета. Той обяви, че годишният бюджет на общината в момента възлиза на 105 хиляди лева за тези дейности. По думите му сега бездомните кучета в града са около 1800, но призна че тази бройка е много условна.

В крайна сметка кметът Спартански призова за „отворен финал” на дискусията около бездомните кучета и заяви, че проведената среща не е край, а начало на разговорите между гражданите и институциите. „Темата е отворена, работещите предложения ще стигнат до общинските съветници и те ще вземат конкретните решения. Нека в Плевен дойдат още неправителствени организации за защита на животните, всяка помощ ни е добре дошла. Пишете ми, ползвайте активно правата си на граждани“, апелира кметът Спартански.

This slideshow requires JavaScript.

 

%d bloggers like this: