film izle

Църквата почита днес Свети апостоли Аристарх, Пуд и Трофим

На 15 април Църквата почита Свети апостоли Аристарх, Пуд и Трофим

Свети Аристарх бил спътник на свети апостол Павел в проповедническите му пътешествия и с него понасял всички тежести на апостолския живот. Апостол Пуд бил римски държавен съветник и благочестив мъж, който приемал в дома си първовърховните апостоли Петър и Павел и всички християни.
Св. Трофим придружавал св. ап. Павел по време на третото му пътешествие в Елада.

Светите апостоли заедно с ап. Павел били обезглавени по времето на император Нерон.

Свети Аристарх бил жител на Солун. По време на второто си проповедническо пътешествие свети апостол Павел проповядвал в юдейската синагога в Солун и приобщил към лоното на християнската вяра множество елини и юдеи като сред тях бил и свети Аристарх. Той станал спътник на апостол Павел и го придружил през третото му проповедническо пътешествие. Двамата били затворени в Рим и това става ясно от Посланието на свети апостол Павел до Колосяни и от Посланието до Филимон. По-късно апостол Аристарх бил епископ на сирийския град Апамея и по времето на император Нерон бил обезглавен заедно с апостолите Павел, Пуд и Трофим.

Свети апостол Пуд бил римски държавен съветник. Той приемал в своя дом първовърховните апостоли Петър и Павел и всички християни. Домът му бил като църква, в която вярващите се събирали за богослужение.

Свети апостол Трофим бил жител на гр. Ефес и придружавал апостол Павел по време на тримесечното му посещение в Елада, в края на третото му проповедническо пътешествие. Във Второто си послание до Тимотей свети апостол Павел съобщава, че оставил свети Трофим болен в Милит. Като спътник и сътрудник на свети апостол Павел свети апостол Трофим бил посечен заедно с другите апостоли по време на гоненията на християните при император Нерон.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация