film izle

Здравното ни министерство обрича на смърт осем българи, нуждаещи се от нов бял дроб

Осем българи са обречени на смърт заради престъпното безхаберие на Министерството на здравеопазването (МЗ). Сънародниците ни, които се нуждаят от спешна трансплантация на бял дроб,

чакат края на дните си като бездомни кучета в собствената си родина,

защото са лишени от възможността да бъдат спасени.

Информацията е от Асоциация Пулмонална хипертония, чието седалище е в Плевен.

До преди една година всички българи, които се нуждаеха от нов бял дроб, имаха шанс да получат такъв. Днес обаче ситуацията е коренно различна. „Благодарение“ на МЗ. Фондация „Евротрансплант интернешънъл“ и българската Изпълнителна агенция по трансплантация (ИАТ) сключват двустранно споразумение, благодарение на което българските пациенти, нуждаещи се от белодробна трансплантация, се включват в европейската листа на чакащите за животоспасяващата операция. На 8 май 2015 г. въз основа на това споразумение ИАТ сключва договор с австрийската клиника АКН във Виена за извършване на белодробни трансплантации на български граждани. Това е единственият шанс за тях, тъй като в България все още подобна интервенция не се прави. Така този документ спасява живота на седем човека. Датата 8 май 2017 г. обаче се оказва черна за нуждаещите се от белодробна трансплантация българи. Тогава изтича срокът на двустранното споразумение между ИАТ и „Евротрансплант“. И въпреки логиката то да бъде подновено, за да бъдат спасени още човешки животи, нищо подобно не се случва. Здравното ни министерството не си мръдва и пръста в тази посока. Напротив: оправдава бездействието си, като „прехвърля топката“ в ръцете на ИАТ. От Агенцията по трансплантация пък твърдят, че писмата им до МЗ за подновяване на договора с „Евротрансплант“ са останали като глас в пустиня.

За да се разбере в крайна сметка кой обрича тези пациенти на смърт, позовавайки се на Закона за достъп до обществена информация, от Асоциация Пулмонална хипертония – България, чието седалище е в Плевен, внасят заявление в ИАТ, с което искат информация колко писма за 2017 г. българската Изпълнителна агенция по трансплантация е изпратила до МЗ относно подновяване на споразумението. От получения отговор става ясно, че от ИАТ в МЗ

има входирани пет писма от: 04.05.2017 г., 03.07.2017 г., 04.08.2017 г., 06.10.2017 г. и 22.12.2017 г. Резултат обаче няма.

Четирима са трансплантираните ни сънародници по чужди здравни системи. Един българин вече е със сменено гражданство и чака за нов бял дроб във Франция. А у нас – осем души са обречени на смърт заради подсъдното безхаберие и бездушие на родното ни здравно министерство. Двама от тях са предпочели повече да не се наричат българи, за да оцелеят, като са предприели действия по смяна на гражданството си. А останалите шест, които нямат тази възможност? Те ще умрат. Скоро. Или на Министерството на здравеопазването така му изнася повече?

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация