film izle

Плевен отбелязва Световния ден на хемофилията с ефектно осветление на Мавзолея

За първи път в Плевен ще бъде отбелязан Международният ден на заболяването хемофилия 17 април с обагрено в червено ефектно осветление на параклис-мавзолей „Свети Георги Победоносец” днес и утре вечер. Това обяви кметът Георг Спартански. По този повод той представи координатора на Българската асоциация по хемофилия в Плевен Бойко Гаргов, по чиято идея в града се отбелязва този ден, и неговия син Кирчо, който страда от рядкото заболяване.

Хемофилията е генетично предавана болест, която обикновено се предава от майка на син в 99 процента от случаите. Свързана е със затруднение при кръвосъсирването и създава проблеми преди всичко при вътрешните кръвоизливи. Към този момент няма терапия, която да позволи пълно излекуване. При подържащата терапия съставката на кръвта, която липсва, се внася механично чрез венозни инжекции.

„За пълноценен живот Кирчо получава седмично по 2-3 инжекции, което допреди 10 – 15 години не е било възможно – разкрива баща му. -Терапията е доста скъпа и възлиза на около 15 хиляди лева месечно, които се поемат на 100 процента от здравната каса.”

 

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация