film izle

„Споделянето е сила“ в Световния ден на хемофилията 17 април

Сподели

Българска асоциация по хемофилия ще се включи в световната кампания, като освети в червено православния параклис-мавзолей „Свети Георги Победоносец“ в Плевен

„Споделянето е сила“ – с този призив през настоящата година Българска асоциация по хемофилия се обръща към всички по повод отбелязването на Световния ден на хемофилията – 17 април.

Световният ден на хемофилията е добра възможност да се изрази съпричастност и подпомагане на хората с нарушения на кръвосъсирването да живеят по-здравословен, по-дълъг и по-продуктивен живот, като призовем институциите и информираме обществото и по този начин, чрез споделянето на опит, знания и обмен на информация се опитаме да подобрим  достъпа до грижи и лечение се преборим със стигмата и дискриминацията.

Като говорим за хемофилия, следва да разбираме и другите заболявания от групата на вродените нарушения в кръвосъсирването, болестта на фон Вилебранд, и другите редки дефицити на фактори кръвосъсирване – I, II, V, VII, X, XI, XIII. Тези заболявания са редки и генетични. Хората, засегнати от тях, се раждат с това нарушение и го носят през целия си живот.

Заболяванията от тази група се изразяват в това, че организмът на засегнатия не произвежда или  произвежда в недостатъчно количество някой от факторите на кръвосъсирване. Това е протеин в кръвта, който участва в сложната система на съсирване при удар или друг вид травма. Тежестта на заболяването зависи от количеството фактор на кръвосъсирването, който засегнатият от заболяването има в кръвта си. При тези хора дори при привидно малка травма се получава кръвоизлив, който трудно се спира. Кървенето в ставите и мускулите им причинява силна болка и инвалидност, докато кървенето в главните органи като мозъка може да им причини смърт.

Затова за тези хора е жизнено важно да имат винаги достъп и да получават необходимите им фактори на кръвосъсирване във вид на лекарствени препарати – винаги, когато им е необходимо, в достатъчно количество.

Активностите за Световния ден на хемофилията през 2018 г. включват продължаващата вече 4 години глобалната кампания на Световната федерация по хемофилия за оцветяване в червено на местни забележителности по света. Българска асоциация по хемофилия ще се включи в тази кампания като освети в червено православния параклис-мавзолей „Свети Георги Победоносец“ в гр. Плевен.

Обръщаме се с апел към всички хора с нарушение на кръвосъсирването, работодатели, хора, ангажирани с тяхното лечение, както и всички съпричастни, да светнат на 17 април червена светлина в дома си, офиса си или в магазина си, за да може с общи усилия да повишим осведомеността на своите приятели познати и близки.

Българска асоциация по хемофилия моли в случай, че изразите съпричастността си с червена светлина, да снимате и с информация за населеното място да ни изпращате снимките на office@hemo-bg.org , за да бъдат качени на нашата Фейсбук и интернет страница.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация