film izle

Омбудсманът Мая Манолова даде старт на „Турнира на шампионките” по шахмат в Плевен

Националният омбудсман Мая Манолова направи символичния първи ход в престижния шахматен „Турнир на шампионките”, който се провежда от днес до 21 май в хотел „Ростов”. Турнирът е посветен на две значими събития – 90 години организирано шахматно движение в България и 25 години от създаването на Интерпарламентарната асамблея по православие.

„Не случайно поканихме г-жа Мая Манолова за патрон на нашето голямо събитие, защото тя е човекът с най-голямо обществено доверие, човекът, който най-добре защитава интересите на обществото, на хората, на обикновения човек”, подчерта при откриването главният организатор на турнира – депутатът Васил Антонов.

„Шахматът е изключително ценен за всички хора, защото е начин да се самоусъвършенстваме – развива логиката, развива бързината на мисълта, но и почтеността и справедливостта, защото обикновено печели този, който е подготвен по-добре, но и този, който може да рискува и да заложи на красиви комбинации”, заяви Мая Манолова.

„Аз съм сигурна, че ще има едно оспорвано състезание. Поздравления за Българската федерация по шахмат, за организаторите, които инвестират в шампионките. Сигурна съм, че ще имате вдъхновение за игра, че състезанието ще бъде честно и с удоволствие ще проследя как се развиват партиите, сигурна съм, че ще победи най-добрата”, обърна се към състезателките Манолова.

В турнира участват десет от най-добрите шахматистки у нас – гросмайстор Маргарита Войска – единадесет пъти шампионка на България, младите надежди Нургюл Салимова, Виктория Радева и Габриела Антова, гросмайсторките Ива Виденова, Адриана Николова и Мария Велчева, както и международните майсторки Румяна Гочева, Елица Раева и Любка Генова. Те ще се състезават в 9 кръга по системата всички срещу всички. Наградният фонд на турнира е 8 000 лв., предвидена е и специална награда от омбудсмана на Република България.

За презентацията е нужен JavaScript.

 

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация