film izle

Плевенчани и гости отбелязаха тържествено празника на града (галерия)

Довечера Празникът на Плевен продължава с два концерта на площад „Възраждане

Тържественият ритуал по повод Празника на Плевен – 15 май, започна с церемония по издигане на знамената и водосвет за здравето и благоденствието на жителите на града. Гости на празника бяха народни представители от 15-и Многомандатен избирателен район – Плевен, присъстваха областният управител на Област Плевен Мирослав Петров и неговите заместници, председателят на Общински съвет – Плевен, Мартин Митев, общински съветници, делегации от побратимените на Плевен градове Ростов на Дон /Русия/, Плоцк /Полша/, Браила /Румъния/, Бурса /Турция/, Битоля и Кавадарци /Македония/, от испанския град Гандия, бивши кметове на Плевен, почетни и заслужили негови жители, плевенчани и гости на града.

Иван Миндиликов и проф. Славчо Томов станаха почетни граждани на Община Плевен

Със слово по случай празника към присъстващите се обърна кметът на Община Плевен Георг Спартански: „Днешният ден е за памет и признателност, за равносметка и планове за бъдещето. Памет и признателност за всички тези, които работеха преди да дойдем ние, които създадоха сърцато основите на града. С гордост показваме на нашите гости възстановената Градска градина и водната каскада, преобразения площад пред ДКТ „Иван Радоев”. Работим за това Плевен да става още по-красив и цветен, да бъде повод за гордост за всички плевналии, където и да са по света. Днес е ден и да си кажем какво не ни достига, за да направим града ни такъв, какъвто го виждаме в мечтите си. Хората ежедневно изискват от нас и ние сме длъжни да им даваме все повече, затова са ни гласували доверие и трябва да го оправдаем. Ще ми се да вярвам, че всички заедно ще успеем – ако работим в една посока, с общи усилия, с общ ум, дух, сърце и талант, ще направим Плевен такъв, какъвто искаме да го оставим на децата ни. Нека бъдещият ден е цветен и красив, това зависи от всички нас и вярвам, че можем да го постигнем заедно, ако работим със сърце за Плевен и с Плевен в сърцето. Нека Бог да пази Плевен и България! Честит празник, плевналии!”, каза Спартански.

Откриха новия Фонтан с жабките в Плевен

По повод празника на Плевен беше прочетен поздравителен адрес от министър-председателя Бойко Борисов. „Признателен съм за постоянството и достойнството, с което съхранявате историческата памет и културните традиции във вашия град. Вярвам, че за хората тук е гордост да се наричат плевенчани” – подчертава в поздравленията си Борисов.

Програмата продължи с церемония по тържествено връчване на тамбур мажор на първия в страната ученически гвардейски духов оркестър от СУ „Иван Вазов”, на която присъства бригаден генерал Илко Йорданов, командир на Националната гвардейска част. Младите оркестранти от гвардейския оркестър получиха писмено приветствие от Президента Румен Радев.
„Това е особено важен и отговорен ден за вас – членовете на Първия ученически гвардейски духов оркестър, важен, защото ставате част от гвардейците, чието верую е храброст, дълг, чест и достойнство. Отговорен, защото сте първи и погледите от цялата страна са насочени към вас и защото от днес вие започвате да пишете историята на ученическите гвардейски духови оркестри на България. Бъдете здрави, бъдете смели, следвайте мечтите си…” – се казва в приветствието на държавния глава.
Програмата на площада завърши с вълнуващия спектакъл „Искри” на Националната гвардейска част.

Домакини и гости се отправиха към зеленото пространство до Големия фонтан, където беше открит новият паметник на световноизвестния незабравим изпълнител и композитор Емил Димитров. Средствата за изработването бяха набрани с поредица дарителски инициативи на организации и граждани. Автор на паметника е скулпторът Константин Симеонов-Костика.

Под звуците на „Моя страна“ откриха паметника на Емил Димитров в Плевен

Вечерта Празникът на Плевен продължава с два концерта на площад „Възраждане”. От 20.30 часа на сцената ще се качат група „Хоризонт”, а от 21.30 часа – рок група „Легендите”. За финал ще има празнична заря.

За презентацията е нужен JavaScript.

 

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация