film izle

Под звуците на „Моя страна“ откриха паметника на Емил Димитров в Плевен

Стотици плевенчани се събраха край Големия фонтан в Плевен, за да присъстват на тържественото откриване на паметника на Емил Димитров.

„Днес е особен ден – не само празник на Плевен, а ден, в който след толкова много години и препятствия ще открием в сърцето на Плевен паметник на един от най-големите плевналии, прославил със своя талант и чар Плевен по цял свят; единственият българин, вдигал на крака многохилядната публика в зала Олимпия в Париж – нашият съгражданин Емил Димитров“. Това каза кметът Георг Спартански минути преди да дръпне бялото платно заедно с автора на скулптурата Константин Симеонов – Костика и заслужилия гражданин на Плевен Бебо Домусчиев под звуците на „Моя страна, моя България”.

„Откриването на този паметник и увековечаването на неговото дело ние дължим не единствено на паметта на нашия велик съгражданин, а и на себе си. За да се уважаваме, за да бъдем горди плевенчани, трябва да почитаме всичките свои герои, всички тези титани на изкуството, които прославиха Плевен и България по света. Тук се раждат невероятни таланти – художници, скулптори, певци, поети и писатели. Това ни прави горди, уникални, щастливи, че живеем и работим в град, дал такова изобилие от огромни таланти. Емил Димитров посвети своето изкуство и живот на своята страна, той обичаше родния си град – има невероятна песен за Плевен, която заслужава да бъде химн на града. Днешният ден е празник не само на града Плевен, но и на духа на Плевен, на Емил Димитров, на всички вас, които обичате неговите песни и ще предадете тази любов на своите деца и внуци”, каза още в словото си кметът. И благодари както на автора на монумента, така и на неговата съпруга Убавка Тончев, на всички плевенчани, дарили своите левчета за каузата, както и на всички, участвали в кампанията за набиране средства за построяването на паметника.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация