film izle

Пролетният панаир в Плевен преди 90 години

Сподели

Днес Плевен отбелязва своя празник. Той се чества от 2001 г. съгласно Решение 287 на Общинския съвет от 15 март с. г. С него се възстановява Пролетният плевенски панаир, който се провежда през третата седмица на май. По влиянието и авторитета, които е имал през 30-те години на миналия век, може да го конкурира само сегашният Пловдивски панаир. Това става ясно от интересна документална находка, предоставена ни преди време от историка Красимир Петров. Припомняме я отново.

Вестник „Народна дума“ на 30 април 1929 г. излиза със следното гръмко заглавие: „Големият пролетен плевенски панаир ще се състои на 15, 16 и 17 май. Голям интерес към панаира. Ще присъстват представители на гръцкото правителство и търговци от Турция, Палестина и остров Малта. Улеснения за продавачи и купувачи“.

От материала става ясно, че много градове и села в царството се стараели да повдигнат поминъка на населението си и затова създавали и рекламирали панаири за добитък и други стоки. Но никой от тях не е могъл да достигне по значение и големина Плевенския. Цитирани са данни от 1928 г., когато панаирът в Плевен е посетен от 46 453 души, между които много търговци от Турция, Гърция, Египет и Испания, дошли специално за покупката на едър добитък – истинска Искърска порода. Панаирът е заемал 30 дка площ – в едната част занаятчиите представяли своите стоки, в другата бил докаран едър добитък, повече от 4 000 глави. Извършените продажби на добитък и стока са надминали 15 000 000 лв. За следващата – 1929 г., организаторите чакали още по-голям интерес. Заявки имало от гръцкото правителство за закупуване на голям брой разплоден добитък – крави, бици и работни волове, нужни за настаняване на техните бежанци. Голяма фирма от остров Малта пък била влязла във връзка с наши търговци за закупуване на голям брой добитък за клане.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация