film izle

Проф. Джузепе Консоло: Без интуиция няма да сме адвокати, а палячовци

Проф. Джузепе Консоло беше гост на Плевен, където представи своята книга „Атентатът срещу папата: Истинската история”. С любезното съдействие на преводачката Ани Людмилова успяхме да проведем кратък разговор с него за каузата, интуицията и вярата; за „процеса на века” от гледната точка на един млад тогава адвокат, който успява да пребори обречената кауза и да защити един чужденец…

Г-н Консоло, имаше ли момент, дори след толкова години, да си помислите, че е възможно да сте защитавали грешния човек. Усъмнихте ли се дори за миг, че Антонов или българските власти, не казват цялата истина?

– Винаги съм бил убеден, че съм защитил правилния човек. Още в самото начало бях убеден в невинността на Антонов. Много трудно беше да се промени общественото мнение, че това е така. Но успяхме.

До каква степен разчитате на интуицията си в работата?

– Интуицията е основното в нашата работа. Без нея няма да сме адвокати, а палячовци.

Тероризмът тогава беше ли по-малко арогантен, отколкото в наши дни. Сега атентатите са ежедневие.

– Винаги е бил арогантен тероризма. Дали тогава, или сега – този рак е същият.

Според различни информации около случая, в него замесени италианската мафия, различни спец служби. Достигнахте ли до някаква част от истината, защото знаем колко пъти променя показанията си Али Агджа.

– Аз никога не съм казвал, че тайните служби са намесени в случая. Те бяха информирани било от едната страна, било от другата – от Източния и от Западния блок.  На база тази информация се опитваха да си изяснят ситуацията. Но реално тайните служби от нито един от двата враждуващи блокове не са участвали.

Поддържахте ли връзка с Антонов и след освобождаването му. Знаехте ли какво се случва с него след това?

– Знам, че той се върна да работи в БГА Балкан и продължи живота си на скромен служител.

Не мислите ли, че Папата се забави малко с признанието, че никога не е вярвал в българската следа в атентата. Казва го едва 2002 г. при посещението си в България пред президента Първанов.

– Да, можеше да се сети и по-рано да го каже. Важното е, че го каза.

В книгата си споделяте, но кажете и пред нашите читатели: как се наехте да се борите за тази обречена на пръв поглед кауза в такава сложна политическа обстановка.

– Защото още в първите дни започнах да проучвам документите и колкото повече задълбочавах случая, толкова повече се убеждавах в невинността на Антонов. Поемам защитата на клиенти само ако изпитвам уважение към тях.

Как приеха близките ви решението да станете част от „процеса на века”?

– Изобщо не бяха доволни. Бяха против. Но в живота си аз винаги съм взимал решенията сам.

На какво учите студентите извън буквата на закона?

– Преподавам конституционно право. То е важно, още повече, че вие в България имате много хубава дума – непротивоконституциователствувайте. (казва го на добър български с усмивка).

Проф. Джузепе Консоло е роден през 1948 година. Неаполитанец по произход.
Преподава конституционно право в университета „Гуидо Карли” в Рим.
На 29 март 1986 г., тогава млад и амбициозен адвокат, Джузепе Консоло постига триумф в наречения „процеса на века”. На този ден, благодарение на него, е обявена оправдателната присъда на българина Сергей Антонов, обвинен за атентата срещу папа Йоан Павел II през 1981 г. Атентатът е извършен от турчина Мехмет Али Агджа, член на групировката „Сивите вълци”. По този начин изчиства и името на България, замесена в този политически процес.
В момента Консоло е начело на една от най-престижните адвокатски кантори в Рим. Занимава се и с политика.
Съпругата му е потомка на руския княз Романов.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация