В Европейския ден за борба с меланома: Как да се предпазим от най-агресивния рак на кожата

На 16 май се чества Европейският ден за борба с меланома. Ето какво съветва онкодерматологът:

Прегледайте бенките преди лятото и се пазете от слънцето

Дойде сезонът на слънчевите лъчи и колкото и да ни се иска да прекарваме много време на открито, прекомерното излагане на слънце е рисков фактор за развитие на кожни ракови новообразования. Меланомът е най опасния от тях и може да застраши живота Ви. Затова онкодерматолозите предупреждават: прегледайте бенките си преди лятото и задължително се консултирайте със специалист, ако попадате в рисковите групи за развитие на заболяването. Навременната диагностика на меланома може да спаси и вашия живот! Лечението и лекарствата за меланом в България се покрива от Здравна каса и пациентът не заплаща дори потребителска такса, ако бъде диагностициран и лекуван от меланом.

Всяка година в България се откриват нови 500 случая на меланом, а 100 души умират от това заболяване, което е абсолютно лечимо, ако се открие навреме.

„Меланомът е социално-значимо заболяване, защото от него се умира. Ние, онкодерматолозите, полагаме усилия за този вид рак да се знае повече, защото можем да спасим много хора. Които сега, за съжаление, диагностицираме в много късни стадии“, обяснява д-р Веселин Киров, специалист-онкодерматолог в Отделението за диспансерно наблюдение на онкологични заболявания към УМБАЛ „Г. Странски“ в Плевен.

Прекомерното излагане на слънце, неползването на слънцезащита, бялата кожа и светлите очи, наличието на повече от 50 бенки са рискови фактори за развитие на меланом. Хората, които прекарват много време на открито, задължително трябва да използват слънцезащитни средства. Застрашени са и хората със слънчеви изгаряния в детството, както и живеещите на висока надморска височина.

Кой е лекарят, „отговорен“ за бенките?

Ако имате бенки или кожни образувания, които ви притесняват, трябва да се обърнете към онкодерматолог. За разлика от дерматологията, която все повече се ориентира към естетичната медицина, онкодерматологията е „отговорна“ за диагностиката и лечението на кожните тумори. Лекарите с тази специалност в България са едва десетина и работят в онкологични центрове. С помощта на специализирани изследвания, които не са достъпни в обикновени кабинети, се определя видът и опасността на кожното образувание.

Кога една бенка е опасна?

Бенките са струпване на меланоцити – вид клетки в кожата, които определят нейния цвят. Бенките са доброкачествени образувания  и е добре да се  проследяват от онкодерматолог през 6 месеца. Меланом може да се развие от предшестваща бенка или да възникне върху видимо здрава кожа.

Въпреки, че много малко бенки се променят в меланом – най-агресивният вид рак на кожата, някои могат да се развият до този тип рак на кожата. Бенките, от които може да се развие меланом са обикновено с неправилна форма, съдържат различни цветове и са по-големи от размера на гумичка на молив. Подозрителни са нови бенки, които се появяват при възрастни хора. Научете се да откривате ранните знаци на този вид рак на кожата, защото той може да бъде излекуван, ако бъде диагностициран навреме.

Не горете бенките с лазер, ток или други подобни методи!

Вместо това, ако забележите бенка която да променя цвета си,формата, размера да се надига над нивото на кожата, образува корички или Ви сърби идете, спешно се консултирайте с онкодерматолог при онкодерматолог. Най често  меланома е като кафяво-черно петно  на кожата, но може да изглежда като черно или синкаво кафяво възелче, а понякога като червникаво възелче без оцветяване. Лекарят може да предпочете да отстрани  петното или бенката, за да може допълнително изследване на тъканта да уточни дали образуванието е съмнително за меланом. Патоанатомичното изследване на тъканта е единственият начин за поставяне на тази диагноза! Патологът изследва тъканта с микроскоп за наличие на ракови клетки и описва резултатите в доклада от патологично изследване. Докладът от патологично изследване е документ, съдържащ информация относно тъкан, която е взета от тялото при  или операция.  Това изследване е изключително важно и трябва да бъде пазено. Ето защо изгаряне на бенки или петна (при които не остава материал за изследване) е напълно противопоказно. Много устойчив мит е, че „бенките не се пипат“. Напротив – ако в една бенка, която е напълно доброкачествено образувание, се развие меланом или  има съмнение за това, задължително е да се отстрани на 1-2мм, изцяло и в здраво. Това е напълно безопасно и може да спаси живота Ви. Колкото по-рано опасната бенка се изреже напълно, толкова по-голям е шансът за пълно излекуване без медикаменти.

Как да преглеждате сами кожата си за променени бенки ?

Най-честата локализация за меланом при мъжете е на гърба, а при жените на краката. Важно е обаче да оглеждате цялата си кожа- започнете от главата и продължете надолу веднъж в месеца. Оглеждайте внимателно и скритите места – между пръстите на краката, под мишниците, стъпалата, задната страна на коленете, скалпа и тила. Използвайте огледало или помолете някой в семейството да ви помогне. Бъдете особено подозрителни, ако откриете нова бенка. Те много рядко се появяват в зряла възраст.  Много практично е да снимате бенка, за която имате съмнения. Това ще ви помогне да проследите евентуални промени. Обръщайте особено внимание на промени в бенките ако сте тийнейджър, бременна или навлизате в менопауза, когато настъпват резки промени в нивата на хормоните. Хората успешно откриват меланоми по кожата си. В повече от половината от случаите меланомите са откривани от самите пациенти или техни близки. Редовните прегледи на кожата водят до увеличаване на процента излекувани пациенти. Самостоятелният преглед на кожата е лесен и отнема не повече от 10-15 минути веднъж месечно.

Можете да намалите риска от развитие на меланом

Колкото по лесно изгаряте от слънцето толкова риска от злокачествени кожни тумори е по голям. Не изгаряйте!

  • Ограничавайте излагането на слънце, особено между 10 и 16 ч. , когато слънцето е най-силно.
  • Докато сте на открито, предпазвайте кожата си със слънцезащитен крем с SPF 30 или по-висок (не забравяйте да намазвате и устните и ушите). Използвайте качествена фотозащита, слагайте достатъчно количество следвайки инструкциите за употреба.
  • Носете шапка и слънчеви очила
  • Бъдете облечени по възможност със светли дрехи с дълги ръкави
  • При всяко съмнение за промяна или новопоявила се бенка се консултирайте с дерматолог, специалист в областта на кожните тумори или онкодерматолог.

 

 

%d bloggers like this: