film izle

Стартира безплатен скрининг за ревматични заболявания в Плевенско

Семинар на тема: „Кажи не на страха, попитай ревматолог!” се провежда днес в Плевен

Сдружение „Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит“ организира в Плевен семинар, който ще се проведе днес от 14:00 до 17:00 ч. в зала „Гена Димитрова“ в Регионална библиотека „Христо Смирненски“ – Плевен.

Събитието има за цел да информира граждани и пациенти за диагностика, възможности за лечение на ревматични заболявания и рехабилитация на ревматични заболявания.

То се провежда с официалната подкрепа на д-р Даниела Дариткова – Проданова, председател на Комисия по здравеопазването към 44-то Народно събрание на РБ, под патронажа на Община Плевен, с подкрепата на РЗОК Плевен и Институт за здравно образование.

Лектори на семинара ще бъдат доц. Николай Николов-ревматолог и д-р Мария Пройнова – физиотерапевт. По данни от социологическо изследване „Нагласи и предизвикателства пред пациентите с ревматични заболявания“, поставянето на диагноза закъснява средно между 5 и 10 години. Закъснялата диагноза повишава риска от инвалидизация, при това в млада възраст. Това се явява следствие от ненавременното разчитане на симптоматиката и закъснелия достъп до ревматолог. Плевен е една от областите в страната, в които навременният достъп до ревматолог и ранната диагностика са силно затруднени.

Събитието на 17 май поставя началото на скринингова програма за ранна диагностика на ревматични заболявания, която ще се проведе от 18 май до 18 юни в гр. Плевен. През този период гражданите на възраст между 18 и 50 г., които нямат диагноза, но имат симптоми на ревматично заболяване, ще имат възможност да се запишат за безплатен преглед при ревматолог. Записванията стартират на 18 май на тел. 070010126 (на цената на градски разговор, според тарифния план за мобилни мрежи). Кампанията е насочена към хората в активна, работоспособна възраст, при които ранната диагностика е от съществено значение.

Симптомите, които могат да бъдат признак за ревматично заболяване, са: болки и подуване в ставите, болка в гърба или хълбока, трудно раздвижване сутрин.

За допълнителна информация: Николай Недялков, тел. 0886354530, Роза Чеглайска – тел. 0899870867

Програма „Кажи не на страха, попитай ревматолог!”, 17 май 2018 г.

  • 14:00 ч. – 14:10 ч. – Приветствено слово на Георг Спартански, кмет на Община Плевен (Стефан Милев – зам. кмет по проекти и хуманитарни дейности)
  • 14:10 ч.  – 14:20 ч. – Приветствено слово на д-р Пенка Стефанова – директор РЗОК Плевен
  • 14:20 ч. – 14:30 ч. – Представяне на Сдружение АПРА “Кажи не на страха, попитай ревматолог“
  • 14:30 ч. – 14:45 ч. – „Диагностика, възможности за лечение при ревматичните заболявания“ – доц. Николай Николов, ревматолог
  • 14:45 ч. – 15:00 ч. – „Рехабилитация на пациенти с ревматичини заболявания – д-р Мария Пройнова, физиотерапевт
  • 15: 15 ч. – 16:45 ч. – Отворени въпроси
  • 17: 00 ч. – Край

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация