Кучето-водач Жара претърпя рискова манипулация след заразяване от кърлеж

Лекарите от ветеринарна клиника „ИДА-ВЕТ” за пореден път реагираха адекватно с професионализъм и модерна техника

Как едно  елементарно чистене на зъбен камък щеше да се окаже фатално за кучето-водач на незрящия Венци от Плевен, разказа собственикът й и лекарите от ветеринарна клиника „ИДА-ВЕТ”, които от самото пристигане на Жара са поели безплатно нейното лечение и изхранване.

На поредния профилактичен преглед се установява, че 9-годишната Жара е събрала много зъбен камък, който причинява възпаление на венците и й пречи да се храни. Манипулацията по изчистването му е елементарна, но се прави под пълна упойка. Тук е големият проблем, защото лекарите се съмняват дали кучето ще издържи упойката. Причината е прекарана ерлехиоза.

В началото на януари лабрадорката е диагностицирана с остра форма на заболяването, което се причинява от кърлеж, разказа д-р Ивайло Илиев. На сто кърлежа един или два са носители на това заболяване. Когато кърлежът се забие в животното, със слюнката хвърля този паразит в кръвта. Изходът е с 90% смъртност. Жара има късмет, заболяването е овладяно с продължително лечение на антибиотик, но уврежданията си остават. Това е болест на кръвта, която натоварва лимфните възли, черния дроб, далака, който при Жара е увеличен. Тя винаги ще остане носител на болестта, а имунната й система ще страда. Като човек, болен от СПИН е, обясни още д-р Илиев.

Жара и Венци

Именно това състояние на лабрадорката прави интервенцията по премахването на зъбния камък толкова рискува. Трябваше да се внимава много с упойката, защото реално това съпътстващо заболяване прави така, че под упойка кучето спира да диша, обясни лекарят. 30-40 минути тя трябва да стои под упойка докато се изчисти зъбния камък. Самата интервенция е елементарна и се прави ултразвук. Преди това Жара е минала  рентген на бял дроб, кръвни изследвания. През цялото време на интервенцията е било на апарат за обдишване, след това е събудено и вече е добре. За 20 минути Жара е спряла да диша и е оцеляла благодарение на апартурата и грижите на лекарите –  д-р Ивайло Илиев, д-р Ангел Ангелов и д-р Георги Асенов.

Апаратът за обдишване

Днес Жара се чувства добре и отново е в помощ на своя стопанин. Въпреки че е възрастна, с добри грижи и подходящата подсилваща храна, тя ще продължи да гледа и реагира при опасни ситуации вместо него.

Веднъж годишно продължават профилактичните й изследвания в „ИДА-ВЕТ” – кръвни изследвания, състояние на черен дроб и бъбреци. Взима имуностимулатори, витамини.

Д-р Асенов, който е диагностицирал ерлехиозата, заминава на специализация в Унгария за заболявания на кръвта при животните. Тропическите болести навлизат и в България заради промените в климата и ние трябва да реагираме адекватно, категоричен е шефът на ветеринарната болница д-р Илиев.

 Единствения за града и региона рентген за животни

%d bloggers like this: