film izle

Премиерата на „Рейс“ с Марта Вачкова и Тончо Токмакчиев – тази вечер в театъра

Съботна премиера на емблематичната пиеса „Рейс“ от Станислав Стратиев ни очаква тази вечер в ДКТ „Иван Радоев“. „Баща ми направи в Плевен съдбовният избор да стане актьор… И сега, когато съм в този град, сърцето ми бие по друг начин и това със сигурност ще се пренесе и в спектакъла…“ – сподели актрисата Мартина Вачкова, която е един от звездните актьори в постановката. В нея ще видим още: Тончо Токмакчиев, Йоана Кирчева, Антъни Пенев, Асен Данков, Адриан Филипов, Георги Енчев.

Адаптация на текст и режисура: Здравко Митков
Сценография: Петър Митев

 

За презентацията е нужен JavaScript.

Седем души на път за центъра на града изведнъж осъзнават, че никога няма да стигнат до мястото, на което отиват. Страхът и паниката от предстоящата им смърт изправят пред тях въпроси, несъответствия и парадокси, които стигат от центъра на суматохата и абсурда до универсалните питания за природата на човешката душа. Написана през 1980 г., с премиера през същата година в Сатиричния театър (постановка: Младен Киселов)„Рейс“ е една от най-поставяните български пиеси. За режисьора Здравко Митков това е шестата интерпретация на текста – от първата му реализация през 1984 г., следва задграничен дебют в САЩ, до предпоследната му постановка през 2015, в която Марта Вачкова играе специално адаптирана за нея мъжка роля, позната на театралната публика от емблематичното изпълненение на Георги Парцалев. С Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ Здравко Митков дестилира задълбочените си изследвания по драматургията на Стратиев, предлагайки шедьовър на българската сатира с „Рейс“.

 Режисьорът за спектакъла:

„Станислав Стратиев сякаш не пише комедии, а горчиви хроники на живота ни. А ние вече толкова години се смеем гръмко над ситуациите и героите му, но все не успяваме да кажем „сбогом“ на описаното и престраданото от него.
Ето ни и днес – изправени пред все така горчиви въпроси:
Защо пиеса, написана като езоповска критика към живота ни в тоталитарното общество е така актуална и днес?!
Защо мислим и действаме в мрачните и нечовешки клишета на тоталитаризма?
Защо тоталитаризмът е в самите нас?
Защо е така жестоко втъкан в народопсихологията ни и непрекъснато и успешно се самовъзпроизвежда като срамна национална болест?
Това са днес важните теми в стресиращия фарс на Стратиев „Рейс”. За мен това е трилър, заплетен в мрачните парадокси на морално деформираното ни общество. Щом и днес пътуваме по извратения рейс на изпуснатия от контрол национален автобус. Този фатално съвременен фарс е сред най-тъжните сатирични прозрения на Станислав. „Пожелавам на всички приятно пътуване!”

 

има 1 коментар
  1. Аристофан каза:

    Колко са хонорарите на посредствените гости от София за тази посредствена пиеса, отживяла времето си? Данакоплатецът трябва да знае? Общинарите също?

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация