film izle

Изложба, посветена на 40 години Дружество на писателите в Плевен, откриха в библиотеката

В навечерието на празника на българската писменост и култура – 24 май, РБ“Христо Смирненски“-Плевен представи изложба под наслов „Принос към българската книга“. Експозицията е посветена на 40-годишнината на Дружеството на писателите – Плевен. „Учредено през 1978 г. като творческо сдружение, оттогава до сега то обединява много талантливи плевенски творци – Георги Константинов, Калин Донков, Найден Вълчев, Александър Муратов, Георги Стойков, Цветан Ризов, Елена Вълкова, Емилия Трифонова, Валентина Атанасова, Катя Николова, Христина Комаревска, Лалка Павлова, Албена Декова, Цвятко Маринов, Ена Цветанова, Генади Николов, Пенка Атанасова, Татяна Любенова и др.“, каза при откриването Вили Томова – библиотекар от отдел „Краезнание“ и един от реализаторите на изложбата.

Тя уточни, че библиотеката представя на вниманието на своите посетители книги от своите фондове, разкриващи неоценимия принос на писателското дружество в културната история на Плевен и България в областта на художественото слово. Представени са книги на всички съвременни членове на дружеството. В знак на уважение към патроните на творческите писателски сдружения са показани и книги на Никола Ракитин и Цветан Спасов. Присъстват и произведенията на учредителите на Дружеството на писателите в Плевен – Александър Муратов, Георги Константинов, Алексей Сегренски, Богдан Митов, Калин Донков, Георги Стойков, Деко Василев, Елена Вълкова, Спаска Гацева, Хинко Георгиев и др.

Редом с книгите на творците от Плевен и Плевенския край, са показани и всички броеве на алманах „Мизия“. Започнал да излиза през 1981 г., той се утвърждава като една от трибуните за творческа реализация на плевенските писатели.

Събират се и се популяризират и произведения на плевенски автори – писатели, поети, публицисти, от Освобождението до наши дни. Към настоящия момент краеведският фонд на библиотеката наброява около 3 300 тома книги, от които приблизително 1350 тома художествена литература от плевенски творци, включително и на всички членове на Сдружение „Дружество на писателите – Плевен“.

Посетителите могат да разгледат и колажи от снимков материал и текст, отразяващи събития от историята, развитието и дейността на Дружеството на писателите – представяне на книги, писателски срещи, поетични рецитали, литературни вечери, гостувания на чуждестранни писателски организации и др.

По оригинален начин с колаж от копия е представен първият брой на в. „Вит“ – орган на литературен кръжок „Цветан Спасов“ при читалище „Съгласие“, на страниците на който се изявяват плевенски автори, оставили имената си в историята на българската литература – Найден Вълчев, Георги Константинов, Георги Стойков, Калин Донков, Дончо Цончев и др.

Акцент в изложбата е поставен и на Международната писателска среща „Побратимени светове“ – традиционно организирано от Плевенското писателско дружество културно събитие, интернационален диалог между различни културни и творчески генерации.

„Експозицията е част от уникалната библиотечна колекция на художествена литература – „Творби на местни автори“, на отдел „Краезнание“ при РБ“Христо Смирненски“. Още с основаването на библиотеката през 1954 г., започва и краеведската библиотечна-библиографска дейност по издирването, съхраняването, разкриването и предоставянето за ползване от потребителите на библиотеката на информация за обществено- икономическото, политическото, просветното и културно развитие на Плевен и Плевенския край“, подчерта Вили Томова.

 

 

има 1 коментар
  1. Хемингуей каза:

    Графомани,честито! След моста на Ясен сте съвършено непознати!

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация