Стотици плевенчани се включиха в празничното шествие на 24 май

Признателните плевенчани отрупаха паметника на Светите братя с венци и цветя

Стотици плевенчани се включиха в шествието, с което започнаха тържествата, посветени на Деня на българската просвета и култура и славянската писменост – 24 май. Литийното шествие, предвождано от плевенски свещеници с иконите на Светите братя Кирил и Методий, тръгна от площад „Стефан Стамболов”, премина през централната градска част и стигна до барелефа на Светите братя Кирил и Методий на едноименната улица под звуците на Общинския духов оркестър.

Свещеници от плевенските храмове отслужиха молебен за здраве и благополучие, след което кметът Георг Спартански и областният управител на област Плевен Мирослав Петров произнесоха тържествени слова. Признателните плевенчани отрупаха паметника на Светите братя с венци и цветя.

След тържествения ритуал и поднасянето на цветя пред паметника на двамата братя, на стълбите на Областна администрация, срещу големия фонтан за трета поредна година ще бъде изпълнен химнът на българската просвета „Върви, народе възродени”. Тази година участие в изпълнението са заявили 11 хорови формации от града, като миналата година хоровете са били 7.

От 11,30 часа за втора поредна година пред Военния клуб ще бъде открит Панаир на книгата.

От 12,30 часа на пл. „Възраждане“ започват изпълненията на клуба за народни танци „Северняците”, който ще кандидатства за рекорд на Гинес с 65 хорà без прекъсване от всички фолклорни области на България.

This slideshow requires JavaScript.