film izle

Според Васил Антонов решението на управляващите за АЕЦ „Белене“ не е добро за България

„Предложението на управляващите не е добро за България. Има достатъчен брой потенциални инвеститори, но ако приемем това решение, ние им даваме знак да не идват да инвестират у нас. Така показваме, че те няма да имат сигурност на инвестициите си”. Това заяви от парламентарната трибуна плевенският депутат от ПГ на „БСП за България” Васил Антонов, съобщават от областния съвет на столетницата.

В изказването си по време на днешния дебат в Народното събрание за отмяна на мораториума за  изграждането на ядрена централа на площадка „Белене” Антонов припомни, че централата се изгражда 38 години, като за първи път е спряна през 1990 г. по политически причини, които много приличат на ситуацията днес. Той се обърна с призив към всички  народни представители от Северна България  да подкрепят  предложението за решение на БСП, защото то не само категорично поставя въпроса за отмяна на решението на 41-то НС, но и защото проектът „Белене” е жизненоважен за българската икономика, за региона и за Северна България.

„Днес имаме две възможности – ако се приеме предложението на БСП, да извадим АЕЦ „Белене” от гьола и да го поставим на масата за инвестиции или тотално да се обрече централата, да спре нейното изпълнение и да продадем двата реактора на скрап, ако се приеме това на управляващите”, каза в заключение Васил Антонов.

В крайна сметка бе прието предложението на управляващите. Със 172 гласа „за“, 14 „против“ и 2 „въздържали се“ парламентът реши министър Петкова да търси възможности за изграждането на АЕЦ „Белене“.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация