film izle

Немската компания „Леони“ открива предприятие в Плевен до края на годината

Инвестицията за 32 млн. евро разкрива над 2 хил. работни места в Плевен, официалното обявяване на старта на проекта стана в присъствието на областния управител на Плевен Мирослав Петров

Германската компания „Леони” ще инвестира в региона на Плевен 32 млн. евро в ново производствено предприятие и ще разкрие над 2 000 нови работни места. Намеренията си немският концерн обяви през октомври миналата година, когато в Плевен се състоя среща с представители на крупния инвеститор.

Днес ръководителят на заводите на компанията за Европа Ралф Зингман връчи на заместник-министъра на икономиката Александър Манолев официалното решение на Борда на директорите на концерна за стартиране на проекта в България. Официалното обявяване на старта на проекта стана в присъствието на областния управител на Плевен Мирослав Петров, изпълнителния директор на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев и др. От името на „Леони” Ралф Зингман благодари за персоналната ангажираност на заместник-министър Манолев и Министерство на икономиката с техния проект и изрази надежда още тази година да започнат поетапното откриване на производствените мощности.

От „Леони“ научиха за предимствата на Плевен като място за инвестиции

„В Министерството на икономиката работим от повече от една година по реализирането на този проект и се радвам, че вече официално можем да обявим тази позитивна новина за региона“, каза Александър Манолев. По думите му през този период администрацията е отговорила на нуждите на инвеститора, в това число са направени и законодателни промени, за да може да стартира тяхното производство. „Нещо, което се случи в кратки срокове и за което имахме пълна политическа подкрепа в Народното събрание”, каза заместник-миситърът на икономиката Александър Манолев. Той подчерта, че именно тези бързи действия са били сред основните причини компанията да избере България.

„Това е най-голямата чуждестранна инвестиция за последните 10 г. в нашия регион“, заяви областният управител на Плевен Мирослав Петров. Той подчерта, че е от особена важност повече инвеститори да се насочват към Северна България, като за това допринася категоричният ангажимент на правителството за завършването на АМ „Хемус“. Според него тази инвестиция и очакваното разкриване на толкова нови работни места ще даде нов тласък на регионалната икономика.

От “Leoni” предвиждат да инвестират 16 млн. евро в строителство и 16 млн. евро в машини и оборудване. „Избрахме Плевен след детайлно проучване на региона“, каза Ралф Зингман. Очаква се предприятието да изпълнява поръчките на германски клиент от автомобилния сектор. Разчетите на компанията са да стартират производство до края на тази година и поетапно да застрояват нови площи и да увеличават капацитета и наетите лица, до достигане на пълен обем през 2020 г. Правен е анализ и на конкурентни локации за този проект, сред които Сърбия, Украйна и Македония, но компанията е предпочела България, стана ясно от изказването на Зингман.

„Leoni” е глобален доставчик на продукти, решения и услуги за управление на енергията и данните в автомобилния сектор и други индустрии. Компанията е най-големият доставчик за автомобилната индустрия в своята област за Европа. Групата на компаниите, регистрирани на немския индекс MDAX, наброява над 87 000 служители в 31 държави и реализира консолидирани продажби от 4,9 млрд. евро през 2017 г. Най-голямата група клиенти на „Leoni” се състои от глобалната индустрия за доставка на автомобили, товарни автомобили и компоненти.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация