film izle

13 юни – Световен ден на безвъзмездното кръводаряване и на донора

Днес е Световен ден на безвъзмездното кръводаряване, както и Световен ден на донора. Събитието се отбелязва от 2004 г. по инициатива на Световната здравна организация, Международната организация на Червения кръст и Червения полумесец, Международното дружество за кръвопреливане и Международната федерация на организациите на кръводарителите. Над 190 страни по света са съпричастни към идеята за отбелязване на 14 юни.
Целта на ежегодните кампании е осигуряване на безопасна кръв за медицински нужди от доброволни кръводарители без парично обезщетение.
Кръводаряването е доброволно предоставяне на определено количество от собствената кръв с цел подпомагане и спасяване на човешко здраве и живот. Това е хуманен, безвъзмезден акт на милосърдие и човешка солидарност на всеки здрав гражданин.
Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години, за когото лекар прецени, че кръводаряването не застрашава здравето му и дарената от него кръв е безопасна за болните, които се нуждаят от нея, може да дари кръв. Това става еднократно, като количеството е ограничено до 450 мл. Мъжете могат да даряват 5 пъти в една календарна година, а жените – 4 пъти, като интервалът между две дарявания трябва да бъде не по-малък от 8 седмици.

България е на едно от последните места по брой на кръводарители в Европа. Едва 1/4 от кръводарителите у нас са доброволни, а останалото необходимо количество кръв се осигурява чрез платени донори, сочат данни на Българската организация за доброволно кръводаряване. Повече от 500 българи всеки ден се нуждаят от кръв. Оказва се, че ако към днешна дата 62 държави задоволяват над 99.9% от нуждите си от кръв посредством доброволното кръводаряване, то у нас този процент все още е по-малко от 25. На 14 юни е роден Карл Ландщайнер – носител на Нобелова награда за откриване на системата ABO кръвни групи през 1900 г., спасила милиони човешки животи.

Интересен факт е, че в световен мащаб най-разпространена е 0+ кръвна група (38%), а най-рядка е АB – (1%). В България най-разпространена е група А (44%), следвана от 0 (32%), B (15%) и AB (8%).

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация