film izle

Бъдещи изобретатели от МГ – Плевен се забавляват, измисляйки роботи

Преподавателката Даниела Узунова им е дала пълна свобода за осъществяване на щури идеи

Бъдещи изобретатели от Клуб по роботика при МГ „Гео Милев” – Плевен, демонстрираха роботите, които са изработили през последната учебна година. Под ръководството и най-вече с подкрепата на преподавателката си по физика Даниела Узунова, 15 деца от 8 и 11 клас оползотворяват свободното си време, забавлявайки се със своите изобретения. Клубът съществува от 4 години и вече има своите постижения в национални състезания. Но не това е най-важното.

„Започнахме защото те поискаха. Първата „партида” роботчици, които вече завършиха, искаха да участват в един конкурс. На една пейка решихме да направим клуб по роботика. Те вече са студенти са  по информационни технологии, инженерни специалности. Роботиката им остава любов за цял живот. Още идват и помагат с новите си знания на по-младите си колеги”, разказва за началото Узунова.

Борис е в 11 клас, специалността му е физика.

Той е „двигателят” на клуба, а върхът на творението му е робот, създаден да се грижи за домашни растения в саксии.

Полезен е когато сте на пътуване и не сте в къщи дълго време. Работи с камера, която засича саксията, доближава се до нея, застава в позиция за поливане и я полива. Засичането става с изкуствен интелект, който е програмирал той. „Подариха ми едно цвете, много капризно беше и оцеля само един месец. След това реших, че такъв робот, който да се грижи за цветята вместо мен, би бил много полезен”, разказва Боби.

Разработва и усъвършенства проекта от миналата година. „Цяла година се занимавам с това. От самото избиране на изкуствен интелект. Минах и през други варианти за засичане на саксии, не толкова ефективни, но това ми отне доста време в експерименти”, допълва той. Изкуственият интелект за своя робот е създал, след като е събрал много снимки на обекта, който иска да бъде засичан – в случая саксия. Отделно се разглежда всяка, взима се всеки пиксел от нея, изпълняват се различни алгоритми докато се намерят оптимални опции за засичане на саксия. Дали мисли за следваща стъпка – робот, който се грижи за домашни любимци, Боби все още не е много уверен. Има начин, но това е прекалено отговорно и от прецизността зависи живота на животинката, признава  младият изобретател.

Името на робота, поливач на саксии, е „Водоноска ++”, защото се различава от тази по улиците  и е двойно по-добра. Тази година ще доусъвършенства модела си да може да реагира на звук. Планира и други проекти, в които звукът е ключов – например робот, който помага на старите хора. Той ще може да изпълнява прости, но полезни  команди, например „Донеси дистанционното!”.

Основният двигател е неговата мотивация. А какво мечтае да направи след 5 или 10 години?

„Искам да пордължа да създавам неща, не просто модели, а да са готов продукт или нещо което да помага на хората. С него да превзема света и да движа прогреса на технологиите”.

Робисбот отборът на осмокласниците Даниел,Ииван, Боян, Светлин и Тодор е изобретил робот от… Лего. Момчетата са участвали в състезание по роботика на Лего лига, чиято тазгодишна тема е била хидродинамиката. Върху карта роботът се движи около предмети и изпълнява различни мисии с тях.

Дрон за състезания е изобретил единадесетокласникът Владислав. В България малко се занимават с това хоби, защото е скъпо, но в чужбина е много популярно и много хора са увлечени по него, разказва Влади. Дронът е много бърз, с дистанционно операторът изпраща сигнали към него. Командите се задават през ръчки, а връзката е с радиосигнал. През специалните увеличителни очила управляващият наблюдава полета в реално време. Няма никаква загуба във времето. Може да записва сигнал, но камерата ще го направи по-тежък и по-малко маневрен, обяснява младият физик. Все пак с разрешението на директора Ирена Борисова и учителката си Даниела Узунова, ще заснеме тържеството за откриването на новата учебна година. Има още малко време – едно лято, да измисли как това ще стане по най-добрия начин.

Единственото момиче в мъжкия клуб е Йоана. Нейната мисия е да помага в „женските” неща. По-конкретно? Да поддържа ентусиазма в колектива. С което, очевидно, се справя много добре.

Що се отнася до мотивацията, ръководителката на клуба по роботика си я обяснява така: „Стимулирам ги те да измислят какво да правят, подкрепям ги във всички щури идеи, които им идват. Заниманията са неформални, аз само канализирам нещата. Движа се от тяхното темпо. Няма тебешир и дъска. Положителните резултати идват от това, че се забавляват, правейки нещо, което искат. Много находчиви деца. Те стимулират и моите проекти, на някои неща те ме учат, на някои аз тях. Взаимно сме си полезни. В началото нямах представа че за толкова кратко време могат да направят такива чудеса. Но повярвах в тях”.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация