film izle

Инж. Цветелина Стойкова: Дуалното обучение осигурява приемственост в подготовката на кадри за икономиката

Инженер Цветелина Стойкова е новият директор на Професионалната гимназия по механоелектротехника (ПГМЕТ) в Плевен. Назначена е след конкурс от 2 юли 2018 година. Завършила е Техническия университет в Габрово, където освен инженерна, придобива и педагогическа специалност. Работила е 3 години в научния институт НИПКИ ТМ, а след това в продължение на 16 години е преподавател в ПГМЕТ – Плевен. След съкращение на преподавателското й място за година се занимава с частен бизнес в шофьорска школа и по-късно отново става учител в ПГМЕТ – Кнежа, където остава 6 години. Междувременно става експерт по дуално обучение към МОН и специализира в Швейцария.

-Г-жо Стойкова, каква е първата ви задача като новоназначен директор на ПГ МЕТ Плевен?

– Сега сме в най-важния момент за едно училище – това е първият етап от класиране и прием на ученици по обявени специалности с държавен прием. Ние имаме класиране в двете направления, които са „Електротехника” и „Машинни системи”, както и „Компютърна техника и технологии”. Имаме 4 специалности – в електоспециалностите са „Електрообзавеждане на производството” и „Електроенергетика”, а в другото направление са „Компютърна техника и технологии” и „Машини и системи с цифрово-програмно управление”. Сега работим най-вече по въпроса за „Машини и системи с ЦПУ”, защото е по дуална форма на обучение. В Плевен това е първата паралелка, където ще се прилага дуално обучение. Това е неизвестно за хората, рекламата там е в по-малка степен застъпена, ние затова искаме да го разпространим – да разберат хората за предимството на това обучение, какво тези ученици и специалисти в тази техническа специалност биха работили добре за себе си и семействата си. Как още докато са на училище те ще могат и да получават някакви средства, работейки в конкретна фирма. Затова се нарича дуално – обучаващата институция сме ние, ние им даваме основата и вече в 11-и и 12-и клас те отиват на трудов договор в конкретна фирма. Имаме вече предварителни уговорки с фирми и се надявам, че те ще ни помогнат.

– Бихте ли назовали конкретни имена на фирми, с които смятате да работите?

– Основните са тези, в които ходят учениците ни досега на практика – „Ваптех” и „Полимекс”, където са насочени учениците от дуалното обучение. За Плевен дуалната форма на обучение се прилага единствено в ПГМЕТ. Искаме да дадем възможност на бизнеса да се отвори за тази възможност, която ще им даде шанса да си осигурят квалифицирани работници.

– Ще бъде ли осигурено възнаграждение на учениците?

– Да – в 11-и и 12-и клас те ще могат да сключат трудови договори, те могат да изберат съответните фирми, които ние ще им предложим. Работодателите заедно с нас ще изработят критерии за това в какво направление какви деца и колко ще са им необходими. Започвайки работа там в 11-и клас, те ще бъдат 2 пъти в седмицата на конкретно работно място по 7 часа на ден и ще им бъде заплащано по минималната трудова заплата. В 12-и клас пък ще бъдат по 3 дни, а в другите 2 ще се обучават по специалните предмети в училище.

– Има ли засилен интерес от фирмите, които евентуално ще бъдат ваши партньори?

– За двете, които споменах, има конкретен интерес, а иначе по този проект все повече се засилва вниманието в страната. Все повече фирми започват да разбират колко е важно за тях това, тъй като те си обучават кадри точно за необходимата им позиция. За всяко едно работно място предимството е, че ученикът е подготвен и веднага след завършването си може да бъде назначен. За нашата икономика това е изключително необходимо, защото навсякъде има необходимост в момента от кадри. Това показва, че е възможно да се съберат двете неща – обучаващата институция и работодателите. Не единият да мисли, че другият трябва да свърши цялата работа – заедно двете страни да могат да свършат това.

– Доколко ученици и родители са наясно с тази нова форма на обучение?

– Оказа се, че рекламата е слабото място до момента. Има кампания, която се води в централните медии, но тя не е достатъчна. Затова искаме на местно ниво – там, където се случват нещата, да имат конкретен пример. Аз влизам в това училище точно в момент, когато се води кампания и някой трябва да е подготвил тези неща, но се оказва, че ситуацията е доста неприветлива. Хората не са положили достатъчно усилия да го рекламират. Сега е моментът, защото приключи първото класиране и да можем да привлечем деца, които не са влезли по първо желание и са записани някъде, да се размислят и да видят друга възможност. Затова, ако има технически хора в семейството и знаят какво е това човек да е сръчен, да има занаят с двете си ръце, да може да прави конкретни неща, да може да му се осигури възможност да се подготви и то по подходящия начин.

– Как оценявате екипа, с който работите тук?

– В колектива има много стойностни хора, някои от тях са ми били учители, с други съм работила повече от 15 години. Те са много добре подготвени като специалисти, но сега нещото, което аз ще мисля и по което ще работим, е обновяването на начина, метода и подхода. И това, което съм видяла от своето обучение – да подновим изцяло подхода си към децата, да им е интересно, те самите да бъдат инициативни, да правят проекти и да се интересуват, да използват по-пълноценно новите технологии. В Швейцария например те нямат хартиени учебници – всичко се прави през таблетите и телефоните. Дават им се възможности със съответните флип-чартове те да разработят нещо, което е реално, да го видят и да го пипнат. Децата искат това – да виждат, че нещо, което правят, е полезно, че то се случва и е истинско и едно към едно е приложимо за съвременните условия. Дуалното обучение е това – какво се случва в реалните ни житейски нужди всеки ден.

За презентацията е нужен JavaScript.

има 1 коментар
  1. Парашкев Станев каза:

    ПГ МЕТ – Плевен е най старото професионално училище в града. Създадено е през 1953 г.като “ Училище за трудови резерви“, което да подготвя кадри за развиващата се промишленост в Плевенски окръг. В последствие прие името Техникум по механотехника. Превърна се в елитно училище. Интересът към него беше много голям от страна на младежите и на плевенските промишлени предприятия. След настъпилите политически промени в края на миналия век, разрушаването на промишлените предприятия на територията на окръга, училището запада. Понижи се и качеството на образованието в него. Много ми се иска да се върне старият авторитет на това училище,в което съм учил и по ирония на съдбата съм бил и преподавател 9 години.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация