film izle

„Златна лира“, нестихващи аплодисменти и незабравими емоции на юбилея на ФТК „Българско хоро“

Концертът, организиран по повод рождения на плевенския клуб, събра на сцената на Летния театър танцьори от цялата страна и многобройна публика

Два часа продължи концертът „Българско хоро и приятели“ снощи в Летния театър в парк „Кайлъка“. С него плевенският клуб с ръководители Олга и Минко Мустакови отбеляза 10-годишнината от създаването си. Фолклорното събитие се превърна във впечатляващ празник за над 350-те участници и многобройните зрители. Дори времето беше благосклонно – големият дъжд се размина, и нищо не успя да помрачи празничното настроение.

Домакините от ФТК „Българско хоро“ бяха подготвили мил и вълнуващ празник, с почерпка за всички, споделили радостта им, с изненади и изпълнения на високо ниво. Освен тях, на сцената на Летния театър се представиха отлично и техни приятели от дълги години – Клуб за народни танци „Мера денс“ – София, Фолклорен клуб „Луковитски бисери“ – Луковит, Фолклорен клуб „Хайде на хорото“ – Червен бряг, Клуб за български народни танци „Акцент“ – София, Клуб за народни хора „Ха, за здраве!“ – Троян и Фолклорен танцов клуб „Тракийка“ – Стара Загора. С няколко песни – поздрав за юбилярите и публиката, в концерта взе участие и известният солист на Северняшкия ансамбъл – народният певец Димитър Димитров.

ФТК „Българско хоро“ за първи път показа пред зрители част от многобройните си престижни отличия от международни и национални фестивали, спечелени през годините.

Танцьорите се раздадоха на сцената, показвайки различни постановки, играни на различни фолклорни форуми и печелили награди. Те бяха силно аплодирани от публиката, а своеобразен акцент в празничната програма на плевенския клуб постави представеният за първи път пред публика темпераментен руско-цигански танц.

Специален гост на събитието беше хореографът Димитър Манов, носителят на Световен Оскар за фолклор (2012 г.) и на редица други престижни награди. Поздравявам прекрасния клуб „Българско хоро“, чието развитие следя от 8-9 години, откакто се завърнах от САЩ, каза на финала на концерта Манов. Тези танцьори са прекрасни и причината са техните ръководители Олга и Минко Мустакови, които без съмнение са изключително добре запознати с това, което правят, изискват много от своите възпитаници и винаги успяват да намерят точния и верен път, за да осъществят това, което искат, каза още изтъкнатият хореограф. Манов не скри радостта си от поканата да бъде част от това тържество и от сърце пожела на семейство Мустакови здраве и още много бъдещи успехи.

За презентацията е нужен JavaScript.

За 10-годишнината и празника, който са организирали, ФТК „Българско хоро“ поздрави и Мариян Василев, председател на Сдружението за клубове за народни хора и зам.-председател на Сдружението на хореографите при Съюза на музикалните и танцови дейци в България. Той обяви, че ръководството на Съюза на музикалните и танцови дейци присъжда на ръководителя на плевенския клуб Минко Мустаков наградата „Златна лира“ за високи художествено-творчески постижения и по повод 10-годишната творческа дейност на „Българско хоро“. Престижното отличие бе връчено на развълнувания Мустаков от Димитър Манов.

Тази награда ще бъде поставена във витрината на „Българско хоро“, където са и другите ни отличия, защото тя не е само моя, а на целия клуб, сподели Минко Мустаков. Той благодари на всички клубове, взели участие в тържествения концерт, като отправи пожелание още дълги години все така да се събират заедно. Благодаря и на един човек, без когото този клуб нямаше да го има – моята съпруга Олга, която е прекрасен педагог и хореограф, каза още Мустаков.

С химна на България и пищна заря завърши концертът в Летния театър. Празникът продължи в парк-хотел „Кайлъка“, където приятелите на ФТК „Българско хоро“ връчиха своите подаръци и поднесоха поздравленията си. Над 400 гости се забавляваха заедно, виха се кръшни хора, имаше изненади и надигравания, а изненада за всички беше подаръкът на фолклорен клуб „Луковитски бисери“ – участие в купона на обичания народен певец Христо Косашки. Той изпълни на живо свои авторски песни и познати и обичани парчета.

Огромна стилна торта, която се оказа и много вкусна, бе подготвена и тази година за рождения ден на клуба.

ХорИ тази година уникалната торта, изработена за рождения ден на клуба, събра погледите на всички, а специална изненада на купона бе участието на луковитския славей Христо Косашки. Гостуването му в Плевен бе подаръкът, който Фолклорен клуб „Луковитски бисери“ – Луковит с ръководител Емилия Тилова бе подготвил за рождениците.

има 1 коментар
  1. Честито каза:

    Да сте живи и здрави! Браво на вас!

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация